11:05 / 20.04.2023.

Autor: DM/ADJ

Začudni Tony Cragg

Tony Cragg, retrospektiva

Tony Cragg, retrospektiva

Foto: ADJ / BR

Britanac Tony Cragg kao dječak je jednom, tijekom dosadnih vježbi iz kemije, počeo švrljati po bilježnici, da bi nastavio ozbiljno crtati. Bilo je to pravo otkriće i odredilo cijelu njegovu budućnost. Sin zrakoplovnog inženjera, rođen 1949. u Liverpoolu, nakon srednje škole je najprije radio kao laboratorijski tehničar. Tek je poslije studirao umjetnost i magistrirao kiparstvo na londonskom Royal College of Art 1977. Iste je godine radi prve supruge doselio u Wuppertal, gdje i danas živi.


Čovjek, koji slovi za jednoga od najinovativnijih i najsvestranijih kipara i ilustratora u međunarodnoj suvremenoj umjetnosti, pristupa svakom djelu s dubokom i slojevitom porukom. No objašnjava ih posve jednostavno. "U javnosti nekako postavite skulpturu u dvorište. Što li je to? Neki izvanzemaljac koji se spustio u stražnje dvorište? Dakle, moramo se prilagoditi tom novom obliku", kaže Tony Cragg živahno i s blagom dozom ironije.

Tony Cragg, retrospektiva

Tony Cragg, retrospektiva

Foto: ADJ / BR

Manje je poznato da je on na početku svog umjetničkog djelovanja stvorio opsežan opus crteža u kojima "misli skulpturu". Taj blok, koji je nastajao desetljećima i nerijetko iznenađuje motivima prilično različitim od njegovih skulptura, omogućuje uvid u izvore nadahnuća i putove kiparskih promišljanja. I poslužio je kao jedan od predložaka za opsežnu retrospektivu u minhenskoj Pinakoteci moderne umjetnosti, otvorenu do 7. svibnja ove godine.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!