14:12 / 23.04.2023.

Autor: DM/ADJ

Brački Biser mora

Biser mora, Supetar

Biser mora, Supetar

Foto: ADJ / HTV

ŠKMER se čini neobičnom kraticom, a zapravo označava posve realnu skupinu. To su šefovi kuhinja mediteranskih i europskih regija, koji se redovito sastaju povodom najvećeg regionalnog kuharskog natjecanja i festivala gastronomije, nazvanog "Biser mora". Ove godine potkraj ožujka okupilo se više od dvjesto sudionika iz dvadesetak zemalja u Supetru na Braču.


Višestruko su brojniji posjetitelji, privučeni demonstracijama recepata i vrhunskih kuharskih tehnika, degustacijama, kao i predstavljanjem autohtonih bračkih proizvoda te restorana. Svi su očito jedva dočekali povratak velikih imena svjetske gastronomije nakon prisilne pandemijske pauze. A s povećanjem broja zemalja povećala se i kvaliteta, kako ističe organizator Željko Neven Bremec.

Biser mora, Supetar

Biser mora, Supetar

Foto: ADJ / HTV

Biti dobar kuhar danas je pitanje prestiža, pa je ovu jedinstvenu priliku za nastup pred međunarodnim ocjenjivačkim sudom iskoristilo i dosta pripravnika u kategoriji do 22 godine, kojima je ovo izvrsna priprema za ljetnu sezonu. Bilo je to18. izdanje događaja što ga je pokrenuo kulinarski entuzijast Miro Bogdanović u Makarskoj 2006. Naslovom najboljeg kuhara ovaj se put okitio Splićanin Petar Vlak. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!