14:50 / 23.04.2023.

Autor: DM/ADJ

Taborniki, slovenski izviđači

Taborniki

Taborniki

Foto: ADJ / TVSLO

"Izviđači stvaraju bolji svijet" – osnovna je ideja svih izviđača na svijetu. Oni slovenski djeluju pod okriljem Saveza izviđača (Zveza tabornikov) Slovenije.

Za život u skladu s prirodom valja se spremati odmalena. To se ogleda i u geslu "Budi spreman!", kojim se rukovode slovenski izviđači. Ta nacionalna neprofitna ogranizacija mladeži s jasnim odgojnim ciljevima, uz poštovanje temeljnih ljudskih vrednota, u Sloveniji postoji već više od 70 godina. Nakon položene zakletve, izviđači pristaju na posebna pravila ponašanja unutar aktivnosti koje su u pravilu organizirane tako da su usmjerene prema postizanju zajednički postavljenih ciljeva, a rezultati se mjere stupnjevima priznanja unutar utvrđene vertikale.

Taborniki

Taborniki

Foto: ADJ / TVSLO

Kao posebnost takvog načina rada ističe se skautski pristup. U načelu to znači da članovi znanja i vještine stječu kroz iskustvo, u sigurnom okruženju malih grupa djece jednake dobi, koje vode posebno obučeni vodiči – mladi, ali iskusni, volonteri, uz podršku i nadzor starijih. Naglasak se stavlja na praktične aktivnosti pod vedrim nebom: kampiranje, planinarenje, vodene sportove, pješačenje pod punom opremom, koja uključuje izviđačku odoru s rupcem oko vrata. Ona je jednaka za sve, a o postignućima govore posebne oznake, amblemi i značke.

Taborniki

Taborniki

Foto: ADJ / TVSLO

Svjetski izviđački pokret utemeljen je tijekom prvog desetljeća dvadesetoga stoljeća. Njegovim se početkom smatra kamp što ga je održao general-pukovnik britanske vojske Robert Baden-Powell 1907. na otoku Brownsea u Engleskoj, a jednu od zadaća je opisao u priručniku «Izviđanje za dječake», dijelom temeljenu na njegovim vojnim knjigama. Tri godine kasnije u program je uključio je i djevojčice, a za tim su se primjerom povele mnoge zemlje. Tako je izviđački pokret do 2007. narastao na više od 38 milijuna članova u 216 zemalja. 

Taborniki

Taborniki

Foto: ADJ / TVSLO

Izviđač može postati svatko od prvog dana polaska u školu, a dobne skupine se dijele po posebnim imenima (medvjedići, pčelice i poletarci, šumari i planinke, putnici i putnice, te istraživači i roveri) sve do 27 godina, kad iskusni izviđači (brđanke i brđani) imaju priliku prijeći u rukovodeće strukture nacionalnih organizacija i njihovih međunarodnih inačica. U raznim zemljama različita je i nomenklatura, ali ono što dijele svi skauti svijeta jest težnja ka širenju prijateljstava i u konačnici stvaranje boljeg svijeta.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!