14:16 / 23.04.2023.

Autor: DM/ADJ

Rođendan Kuće glazbe

Kuća mađarske glazbe, 1. rođendan

Kuća mađarske glazbe, 1. rođendan

Foto: ADJ / MTVA

Kuća mađarske glazbe – jedna od novih kulturnih oaza Budimpešte, smještena u Gradskom parku četvrti Városliget, predana je na javnu uporabu prije godinu dana, na Dan mađarske kulture. U međuvremenu je postala jedno od svetišta mađarske glazbe uz nacionalnu Operu. Impresivna zgrada primila je dosad više od 800 tisuća posjetitelja, poklonika djela Zoltána Kodálya, Béle Bartóka, Franza Liszta, Ernőa Dohnányija i drugih domaćih skladatelja, koja se ondje mogu čuti u idealnim akustičkim uvjetima. 

Kuća mađarske glazbe, 1. rođendan

Kuća mađarske glazbe, 1. rođendan

Foto: ADJ / MTVA

Uz to, primjer je to građevnog sklada suživota čovjeka i prirode. Kuću od devet tisuća četvornih metara dizajnirao je japanski arhitekt Su Fujimoto, svjetska zvijezda i jedna od najistaknutijih figura urbane arhitekture, poznata po svojim prozračnim građevinama inspiriranima prirodom. Za svoj je rad već dobio brojne nagrade, a sada su ga mađarski javni mediji izabrali za čovjeka godine 2022.


Kako je istaknuo izvršni direktor MTVA Dániel Papp prilikom dodjele nagrade, ovaj simbol mađarske glazbe živi sa svojim okolišem i sjajno se stapa s okolnim svijetom. Sam Fujimoto je rekao: "Ovo je velika čast za mene. Pripreme od planiranja do izgradnje trajale su deset godina. Za to vrijeme bio sam puno puta u Budimpešti i vidio koliko je kultura važna ljudima, koliko drže do glazbe". 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!