11:09 / 20.04.2023.

Autor: DM/ADJ

Gđa Dalloway u Ljubljani

Virginia Woolf i Clarissa Dalloway

Virginia Woolf i Clarissa Dalloway

Foto: ADJ / TVSLO

Izvorni naslov: "Mrs. Dalloway". Temeljeno na romanu "The Christening" Virginije Woolf. Redatelj: Peter Petkovšek. Premijera: 10. ožujka 2023. Trajanje: 80 minuta, bez pauze. Tako je u kratkim crtama opisana posljednja premijera na maloj pozornici Slovenskog narodnog kazališta u Ljubljani. Riječ je o adaptaciji jednoga od djela koja su najavila novu eru europskog romana, a temelji se na ljudskoj sudbini usred krize zapadne civilizacije u međuraću.


Objavljena 1925., ta je knjiga razotkrila intimnu dubinu povijesnih trauma, koje, unatoč prividnoj lakoći velegradskog društvenog života, tjeraju na crne misli, pa čak i na samoubojstvo. U toj psihosociološkoj studiji nada i ljepota nastoje se suprotstaviti sveprisutnom nasilju, a te su proturječnosti, čežnje i uzaludne potrage za smislom uvijek aktualne. 

Mrs. Dalloway u SNG Ljubljana

Mrs. Dalloway u SNG Ljubljana

Foto: ADJ / TVSLO

Hrvatski dramaturg Tomislav Zajec pretočio je to u scensku priču, ispreplićući sudbine dramskih likova, koji žive u privremenoj sigurnosti i blagostanju, ali i neprekidnom strahu od novih ratova, gospodarskih i psihičkih kriza – danas i pandemija, klimatskih promjena, prirodnih katastrofa – koje predstavljaju realne opasnosti za sam opstanak ljudske vrste u krajnje disfunkcionalnom društvu. Kao jedan od likova pojavljuje se sama Virginia Woolf, uz svoju protagonisticu Clarissu Dalloway, a obje ih glumi Maša Derganc. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!