11:01 / 20.04.2023.

Autor: DM/ADJ

Procvat mađarskog turizma

Rekordna mađarska turistička godina?

Rekordna mađarska turistička godina?

Foto: ADJ / MTVA

Već je danas vidljivo kako su brojke u mađarskom turističkom sektoru nadmašile očekivanja iz 2022., a učinak je gotovo dostigao onaj iz istog razdoblja rekordne 2019., zaostajući svega 5%. Objavila je to Mađarska agencija za turizam, uz naglasak da je to više no što je itko očekivao. Pogotovo je ugodno iznenadilo više od 40 tisuća rezervacija iz Kine u 40 dana otkako je ta zemlja ukinula ograničenje putovanja zbog pandemije koronavirusa.


Prošle je godine 14,2 milijuna posjetitelja ostvarilo gotovo 40 milijuna noćenja, ako se računaju kapaciteti na području cijele zemlje. Oko 4 milijuna posjetitelja zadržalo se u glavnom gradu, a više od 10 milijuna odmor je provelo na selu. Prevedeno u postotke: selo su odabrali uglavnom domaći putnici – njih 73%, dok je u Budimpešti zabilježeno 82% stranaca. Hoteli diljem zemlje bili su popunjeni s oko 47% kapaciteta.

Rekordna mađarska turistička godina?

Rekordna mađarska turistička godina?

Foto: ADJ / MTVA

Obećavajući početak ove godine donosi 6,3 milijuna noćenja u odnosu na 5,9 milijuna u prvom kvartalu prošle. Posebna gužva očekuje se tijekom Svjetskog prvenstva u atletici, koje je Budimpešti već donijelo 189 tisuća hotelskih rezervacija, a tu je i cjelogodišnji program Veszprém-Balaton, Europska prijestolnica kulture 2023.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!