13:44 / 08.05.2023.

Autor: DM/ADJ

Ples na žici nad Dunavom

László Simet Jr.

László Simet Jr.

Foto: ADJ / MTVA

László Simet Jr. svjetski je poznat mađarski akrobatski umjetnik, a sad je ispisao još jednu stranicu povijesti Budimpešte. Prehodao je 300 metara žice razapete preko Dunava između starog grada Bude i nove Pešte na visini od 40 metara, i to bez ikakvih sigurnosnih mjera unatoč iznimno jakom vjetru. Bila je to uistinu svjetska senzacija.


Hodao je neprekidno gotovo 23 minute, zaustavivši se tek na sekundu kako bi se bolje učvrstio motkom koja mu je pomagala u ravnoteži. A publiku je počastio dodatnom vratolomijom: na sredini užeta je kleknuo i mahnuo oduševljenom mnoštvu. S obiju strana rijeke bile su vatrogasne košare, kako bi zakoračio na uže i na kraju s njega sišao.

László Simet Jr. nad Dunavom

László Simet Jr. nad Dunavom

Foto: ADJ / MTVA

Cijeli je događaj organiziran povodom Svjetskog dana cirkusa 15. travnja 2023. i otvaranja 10. međunarodne kazališne olimpijade u Budimpešti. Danas 63-godišnji umjetnik nastupao je na svim kontinentima osim Južne Amerike. S navršenih 20 godina krenuo je stopama svojih roditelja, članova najpoznatijih svjetskih cirkuskih trupa. 2019. u Kini je oborio vlastiti visinski rekord, ali ovaj podvig kod kuće ipak mu je najdraži.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!