14:19 / 08.05.2023.

Autor: DM/ADJ

Huberto Široka, zlato u krvi

Huberto Široka u atelieru

Huberto Široka u atelieru

Foto: ADJ / TVSLO

Potomak slavne zlatarske trgovačke loze, već četvrti u obitelji bavi se zlatarstvom. Njegova radionica na Bledu poznato je mjesto, gdje posjetitelji mogu vidjeti kako stvara. 

Suvremeni je dizajner nakita, koji vlada starim obrtničkim vještinama – cizelira, tuče bakar, izlijeva i brusi srebro, kuje misne kaleže, a ponajprije oblikuje očaravajuća ručno izrađena majstorska djela… Huberto Široka rođen je u Zagrebu, osnovnu školu upisao je u Parizu, a završio na Bledu. A njegova se životna priča počela rasplitati osamdesetih godina prošlog stoljeća u Ljubljani. Oduvijek je znao da mu je mjesto u umjetnosti, pa se tražio u filmu, poeziji, plesu, fotografiji, kiparstvu… Ali sve te potrage vratile su ga korijenima.

Nakit Huberta Široke

Nakit Huberta Široke

Foto: ADJ / TVSLO

Sam je jednom rekao: "Moja sloboda i istina, od koje sam pokušavao pobjeći, skrivale su se pred kućnim pragom!" Zlatarsku diplomu tražio je i stekao izvan roditeljske radionice i nekoliko se godina usavršavao kod raznih majstora. To mu je svakako proširilo obzorje, što se ogleda u mnoštvu motiva, ali i u istraživanju novih metoda i tehnika izrade ogrlica, prstenja, broševa… Svoja znanja prenosi drugima kroz posebno pripremljene radionice i tečajeve.

Rajska ptica

Rajska ptica

Foto: ADJ / TVSLO

Bitno mu je da svaki komad nakita prije svega priča neku priču, a jedan od zaštitnih znakova mu je rajska ptica, koja se pojavljuje u različitim materijalima i varijacijama osnovnog oblika. To snovidno mitsko biće, koje draška ljudsku maštu stoljećima, simbol je drevnih vremena, kad su slični predmeti imali ritualnu i praktičnu namjenu da štite od zlih duhova, davno prije no što su djelotvorne amajlije postale puki ukrasi na koži ili odjeći. 

Atelier Široka na Bledu

Atelier Široka na Bledu

Foto: ADJ / TVSLO

Jednako je tako naklonjen vlastitom duhovnom razvoju, koji traži kroz drevne istočnjačke metode vježbanja u prirodi. Ovaj diplomirani zlatar za svoj je rad dobio mnoga nacionalna priznanja i međunarodne nagrade, što ga nadahnjuje prije svega na dalje istraživanje i nove spoznaje o umijeću izrade autorskog nakita. Kad je u pitanju ukrašavanje vlastitog tijela plemenitim kovinama, Huberto Široka rado kaže: "Kad kitim čovjeka, kitim prostor. Kad kitim prostor, kitim čovjeka."

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!