14:06 / 11.05.2023.

Autor: DM/ADJ

FoodHub, zadružni supermarket

Udruženi bavarski farmeri

Udruženi bavarski farmeri

Foto: ADJ / BR

Ekološko poljodjelstvo u Bavarskoj je u stalnom porastu i plan je da se dalje širi. To je potaknulo ideju o slobodnim trgovinama zadružne solidarnosti.

Udjeli zemljištâ za ekološko poljodjelstvo u Bavarskoj do 2025. bi se trebali gotovo udvostručiti. To je cilj bavarske vlade, koja je nedavno provela i uspješni referendum za spas pčela. U toj njemačkoj regiji ima dosta poljodjelaca koji su spremni prijeći na ekološku proizvodnju. Ali, prema stručnjacima, sve bi moglo zapeti zbog prodaje. Nema problema, pomislila je šačica stanovnika Münchena i osmislila način na koji se može pomoći uzgajivačima, a istodobno omogućiti, pa i potaknuti, kupnju regionalnih proizvoda. 

FoodHub, kooperanti

FoodHub, kooperanti

Foto: ADJ / BR

Počeli su osnivanjem solidarnog praktičnog zadružnog supermarketa. Dali su mu ime FoodHub, po uzoru na istoimenu svjetsku centralu za dalje razvijanje sličnih djelatnosti. Njihovo geslo "Djelujte fer zajedno!" pokazalo se privlačnim za sudionike s obiju strana trgovačkog lanca: kupci dobivaju odabranu sajamsku, svježu, regionalnu i uglavnom organsku hranu u gradskom supermarketu, a individualni proizvođači ne strahuju od golemih marži, kojima ih prodavači na veliko mogu izbaciti iz igre.

Zadružni supermarket

Zadružni supermarket

Foto: ADJ / BR

U toj pravednoj razmjeni stvaraju održivi svijet, u kojem vrijedi živjeti danas, ali i sutra. Apeliraju da se može utjecati na pozitivne društvene i ekološke promjene jednostavnim svakodnevnim radnjama poput kupovine u supermarketu. Zajednica se širi pridruživanjem udruzi tako da svaki član ujedno dobiva vlasnički udio u prvom minhenskom supermarketu solidarnosti. To ujedno stvara ozračje stanovite smjelosti i zajedničke radosti zbog sudjelovanja u nečemu što dugoročno može biti dobro za širu zajednicu.

FoodHub, volonteri

FoodHub, volonteri

Foto: ADJ / BR

Kako to u praksi funkcionira? Sastavili su asortiman regionalne hrane najbolje kvalitete, imaju uglavnom organsku, sezonsku ponudu po vrlo razumnim cijenama. A one su transparentne i svima je vidljivo kako se formiraju. Proizvođači su pritom pošteno plaćeni za svoje proizvode, a kako su poznati, potrošači mogu izravno utjecati na uvođenje novih proizvoda po vlastitim željama i potrebama. A svaki član zadruge pristaje na tri sata volonterskog rada u supermarketu svaki četvrti tjedan. Smatraju da se tako jamči demokratsko oblikovanje budućnosti FoodHuba.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!