12:34 / 10.05.2023.

Autor: DM/ADJ

Fotografski "Odjeci sredine"

Andreas Müler-Pohle u Ljubljani

Andreas Müler-Pohle u Ljubljani

Foto: ADJ / TVSLO

Berlinski umjetnik Andreas Müller-Pohle već godinama se bavi ontološkim i reprezentacijskim pitanjima fotografije, propituje njezinu bit i društveni značaj – tako se najavljuje njegova izložba "Odjeci sredine" u ljubljanskom Cankarjevu domu. No, ovdje se okoliš očituje također zvucima, pa i kompletnim videima.


U središtu pozornosti je voda, točnije vode: one udaljene u Hong Kongu i one nama bliske dunavske. "Projekt Dunav je posebno zanimljiv način dokumentacije rijeke, odnosno njezine prezentacije. Kako portretirati rijeku? Kako napraviti portret rijeke? Ovdje se fotograf odlučio za prikazivanje vrijednosti – predstavljanje svojevrsne krvne slike Dunava", pojašnjava sukurator izložbe Jan Babnik.

Izložba "Odjeci sredine"

Izložba "Odjeci sredine"

Foto: ADJ / TVSLO

Pogleda li se unatrag produkcija ovoga svestranog i iznimno angažiranog umjetnika, u njoj će se naći i Kaunas na rijekama. Naime, raznolikost voda u pojedinim dijelovima svijeta za njega je prilika za praćenje svih njihovih kulturnih i ekoloških aspekata iz dosad neviđenih vizura. Tako on prati obrasce kretanja, koji prikazuju našu civilizaciju kao sustav međusobno povezanih anomalija. Tako ih stavlja u jedinstvenu stvarnost izložbe, inače neuhvatljivu u sinkroniziranom trenutku.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!