12:38 / 10.05.2023.

Autor: DM/ADJ

Imerzivni Gustav Klimt

Gustav Klimt, Poljubac

Gustav Klimt, Poljubac

Foto: ADJ / BR

U Staroj pinakoteci u Münchenu inače se mogu vidjeti prave slike Gustava Klimta, ali za planetarno poznati "Poljubac" moralo bi se ići u Beč. No, ovoga proljeća on je stigao u dvoranu Utopia u obliku „imerzivnog iskustva” nazvanog "Klimtov poljubac – igranje vatrom". To znači 45 minuta multimedijskog prikaza Klimtova djela, kojim je gledatelj okružen sa svih strana.


Imerzivne umjetničke izložbe sve su popularnije. Imerzivan – znači da se uranja u multimedijsku iluziju od slike i tona, a istodobno se približava umjetniku ili umjetnici onako kako je to na običnoj izložbi jedva moguće. U Münchenu je već bila slična izložba o Vincentu van Goghu, a posljednja, uvijek rasprodana, bila je ona o meksičkoj slikarici Fridi Kahlo. Na red je došao Gustav Klimt (1862.-1918.), najznamenitiji predstavnik bečke secesije.

Imerzivni Klimt

Imerzivni Klimt

Foto: ADJ / BR

Ima mišljenja da je ova likovna "predstava" preporučljiva isključivo mladima, koje treba tek zainteresirati za slikarstvo minhenske secesije, a ono je u svoje vrijeme bilo uzor bečkim umjetnicima. Ako je i tako, dostupnost izložbe svakodnevno od 10 do 21 sat svakako je poticajna, unatoč paprenoj cijeni od 25 eura po odrasloj osobi. Ali zato je za dalje istraživanje u Gornjem Belvedereu na raspolaganju ulaz nedjeljom za tek jedan euro, dok godišnja ulaznica za mlađe od 26 godina stoji razumnih 25 eura. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!