14:00 / 11.05.2023.

Autor: DM/ADJ

Dub, hrast otoka Krka

Krčki dub "Prijatelj"

Krčki dub "Prijatelj"

Foto: ADJ / HTV

Na otoku Krku hrast zovu "dub", a šumu u kojoj on raste "drmun". Od njega su se oduvijek pravile lađe: najprije ladve, potom guci, a danas raskošne pasare. 

Dub je zapravo hrast medunac i često raste na obalnom dijelu kontinentalne Hrvatske, ali se od pamtivijeka udomaćio na Krku – jednom od najvećih otoka sjevernoga Jadrana, kojega je more najkasnije odvojilo od matične stjenovite plohe. Stoga je to i izdvojeni mikrosvijet iznimne prirodne raznolikosti, gdje se atrakcije samo izmjenjuju: od skrivenih uvala i otočića do špilje Biserujke, bazena ljekovitog blata, pa i slatkovodnog jezera nedaleko od Njivica, uz cestu koja spaja Omišalj i Malinsku.

Dub za brod

Dub za brod

Foto: ADJ / HTV

A u Malinskoj, Informativni centar pomorske baštine "DUBoakoak je engleska riječ za hrast) svjedoči o vjekovnom odnosu otočnog stanovništva prema tome drvetu, koje raste uz more: gradnji kuća, loženju vatre, predmetima za svakodnevnu uporabu. No najvažnija djelatnost vezana uz to je tradicionalna gradnja brodova. Danas se oni uglavnom koriste za poučne izlete, ali sudjeluju i na smotrama i regatama duž jadranske obale. Tradiciju nastavljaju rijetki, poput brodograditeljske obitelji Kraljić.

Brodograditeljska radionica Kraljić

Brodograditeljska radionica Kraljić

Foto: ADJ / HTV

Inače je hrast medunac (lat. Quercus pubescens Willd.) listopadno stablo iz porodice bukava, koja može rasti kao grm i do visine od nekoliko metara, a kao stablo zna dostići 20 metara. Listovi su mu zagasito zelene boje, dlakavi na početku naličja, s prstolikim rubovima i peteljkama na licu. Korijen mu se nadaleko širi, pa mu treba dosta vode u propusnom plitkom vapnenačkom tlu u svako godišnje doba, što krčke močvarne predjele čini upravo idealnim staništem za njega.

Pasare na jedra

Pasare na jedra

Foto: ADJ / HTV

Najstariji krčki hrast, star više od četiri stoljeća, divovsko je stablo i nalazi se u prekrasnoj šumi na lokaciji nazvanoj Donji drmun iznad uvale Čavlena. Domaći ga zovu od milja "Prijatelj". Do njega vodi put za Poljicu kroz bogatu prirodu Gornjeg drmuna, kojim bi se dalje moglo stići i do poznate kamene crkve Sv. Krševana iz 12. stoljeća u selu Milohnići. To je svakako najznamenitije, ali i najzagonetnije krčko stablo s botaničkog stajališta. Naime, znanstvenici još uvijek nisu sigurni je li to doista hrast medunac, ili kitnjak.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!