14:07 / 08.05.2023.

Autor: DM/ADJ

Mladi majstori iz Makóa

Strukovna škola Józsefa Galamba

Strukovna škola Józsefa Galamba

Foto: ADJ / MTVA

Budući mađarski vrtlari, poljoprivredni i strojarski tehničari mogu se upoznati s najnovijim metodama i tehnikama u strukovnoj školi u Makóu. Poduzeća se grabe za njihove maturante i većinu već čeka radno mjesto.

Prije gotovo 150 godina u Makóu (ili Makovu) osnovana je preteča današnje Gospodarske strukovne škole Józsefa Galamba. Njezina povijest dokazuje da se u toj regiji na jugoistoku Mađarske kontinuirano prate potrebe za agronomskim znanjima najviše razine. Školu danas pohađa 270 učenika iz 60 naselja. Kao gotovi stručnjaci, oni mogu birati gdje će raditi, jer su izašli iz najopremljenije ustanove, koja se trenutno može pohvaliti najdinamičnijom poljoprivrednom obukom u zemlji. 

Praktična nastava u školi Józsefa Galamba

Praktična nastava u školi Józsefa Galamba

Foto: ADJ / MTVA

Dinamična je i njezina prošlost. Gradsko vijeće na prijedlog Ágostona Treforta osnovalo je 1882. strukovni odbor, koji je naredio popis svih šegrta u kraju. Godinu kasnije započeli su organiziranu nastavu s njih 130, raspoređenih u tri razreda. Sljedećih godina broj učenika je postupno rastao, a neki su od njih ostajali u školi kao asistenti. Uz praktična znanja podučavali su knjigovodstvo i tehničko crtanje.

Mladi majstori iz Makóa

Mladi majstori iz Makóa

Foto: ADJ / MTVA

Još tada je uspostavljen sustav da šegrti ostaju učiti i nakon predavanja od pet popodne do sedam sati navečer, što je školi osiguralo poseban status obrazovne ustanove s cjelodnevnom nastavom. Polaznici su bili samo mladići do 1907., kad je pokrenut i odjel za djevojke. Njih 73 iz prve generacije dotad su imale samo praktičnu nastavu u malim gradskim industrijskim pogonima – uglavnom šivaonicama, krojačkim radionicama i radionicama za izradu šešira.

Gospodarska škola, Makó

Gospodarska škola, Makó

Foto: ADJ / MTVA

Nastavni planovi i programi su se mijenjali i prilagođavali izazovima vremena, no uvijek je u središtu pozornosti bilo specijalizirano industrijsko obrazovanje u okviru pojedinih struka. Još uvijek su tri osnovne strukovne skupine poljoprivreda, trgovina i strojarstvo, a pridružuju im se nove gospodarske i informatičke skupine, ovisno o potrebama što ih procjenjuje Ministarstvo poljoprivrede u suradnji s relevantnim poduzećima. U svakom slučaju, ova škola pruža priliku gradu Makóu da ostane dugoročno jedna od ruralnih baza nacionalnog poljoprivrednog strukovnog obrazovanja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!