13:58 / 08.05.2023.

Autor: DM/ADJ

Esperanto u svom domu

Lazar Ludvig Zamenhof, otac esperanta

Lazar Ludvig Zamenhof, otac esperanta

Foto: ADJ / HTV

Hrvatski savez za esperanto 10. svibnja slavi 20. obljetnicu dana od kojega više nije "beskućnik". Točnije rečeno – otkad je uselio u vlastiti prostor u zagrebačkoj Vodnikovoj 9. Do njega su došli na zaista neuobičajen način: stambenim kreditom koji su u rekordnom roku kod banke pokrili sami članovi i simpatizeri društva privatnim posudbama u dobroj vjeri, a sad su im one isplaćene u cijelosti.


Inače, ova mala i nadasve efikasna zajednica postoji već 122 godine i uvijek je imala neki prostor za sastajanje, samo su se s povijesnim promjenama vlasti događale i nemile situacije. Recimo, u vrijeme NDH izgubili su klupske prostorije, koje su im u bivšoj Jugoslaviji ponovno dodijeljene, a onda su opet ostali bez njih kad je RH odlučila vratiti oduzete prostore stvarnim vlasnicima. Nakon impresivne organizacije Svjetskoga kongresa esperantista 2001., opet su dobili na korištenje uredski prostor, ali na ograničeno vrijeme. Sad su svi ti usponi i padovi iza njih, zahvaljujući mudrom gospodarenju.

Hrvatski savez za esperanto

Hrvatski savez za esperanto

Foto: ADJ / HTV

Uz to idu i neke zanimljive činjenice: prva hrvatska riječ prevedena je na kineski zahvaljujući esperantu; predsjednica Saveza Spomenka Štimec najprevođenija je hrvatska autorica na japanski; sva važnija djela hrvatske književnosti upravo su putem esperanta stigla u razne dijelove svijeta i s njega prevođena na nacionalne jezike. Tako su prevedene "Čudnovate zgode šegrta Hlapića" Ivane Brlić Mažuranić na korejski, japanski, finski, vijetnamski... A u Iranu je ta knjiga dosad prodana u petnaest tisuća primjeraka.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!