13:34 / 09.05.2023.

Autor: DM/ADJ

Međunarodni muzej stripa PAFF!

Muzej stripa, Pordenone

Muzej stripa, Pordenone

Foto: ADJ / RAI Trst

Talijanski gradić Pordenone dobio je Međunarodni muzej stripa. Nazvali su ga PAFF! i, nakon samo nekoliko mjeseci postojanja, ima se čime pohvaliti.

PAFF! – kratica je to za Palazzo Arte Fumetto Friuli, u doslovnom prijevodu "furlanska palača umjetnosti stripa". Smješten u palači iz 19. stoljeća usred administrativnog središta istoimenog grada pokrajine Pordenone u regiji Furlaniji-Julijskoj krajini, jedinstven je to muzej u Italiji, a slični stalni postavi dostupni su samo u europskim prijestolnicama poput Pariza i Bruxellesa. 

Ulaz u muzej PAFF!

Ulaz u muzej PAFF!

Foto: ADJ / RAI Trst

Ovaj inovativni kulturni kontejner – kako ga zovu osnivači – ima zadaću da organizira, promiče i ugošćuje privremene nacionalne i međunarodne izložbe na kojima se predstavljaju radovi velikih majstora svjetskog stripa. Također je to jedini muzej stripa na svijetu kojemu je u središtu pozornosti usporedba originalnih tabli s reprodukcijama, novinama, publikacijama i knjigama u kojima stripovi žive. 

Muzej stripa PAFF!

Muzej stripa PAFF!

Foto: ADJ / RAI Trst

Iako nudi posebne pogodnosti glede ulaznica i posebnih edukativnih programa za djecu, ovaj je višenamjenski prostor uvelike namijenjen odraslim ljubiteljima i poznavateljima tzv. devete umjetnosti, te im nudi “sveobuhvatno umjetničko iskustvo”: vođene ture, radionice, susrete uživo s autorima... Posjetitelji posebno vole mogućnost "obiteljskog iskustva", gdje se mališani mogu upoznati s junacima stripova na kojima su odrasli njihovi roditelji, usporediti njihove priče sa zapletima u koje upadaju najnoviji crtani junaci, pa i s videoigricama.


PAFF!, fundus

PAFF!, fundus

Foto: ADJ / RAI Trst

Predstavljamo recentni postav, koji kroz multimedijski i interaktivni pristup predstavlja dvjestotinjak originalnih stripova najpoznatijih karikaturista svih vremena, te više od petsto skica, listova scenarija, povijesnih i rijetkih publikacija, scenografija i filmova iz cijelog svijeta. Idejni tvorac i umjetnički ravnatelj Giulio De Vita te kustos stalnog postava Luca Raffaelli otkrivaju am neke aspekte ovih izvanrednih umjetničkih zbirki.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!