13:49 / 08.05.2023.

Autor: DM/ADJ

Bambijev stoti rođendan

Sto godina Bambija

Sto godina Bambija

Foto: ADJ / BR

Postao je poznat širom svijeta otkako je animatorski tim Walta Disneyja 1942. ekranizirao priču o njemu. Ali emotivna pripovijest o srndaću Bambiju znatno je starija od filma. Ove godine navršava se stota obljetnica otkako je ugledao svjetlo dana u knjizi. Naime, austrijski pisac Felix Salten svoj je roman "Bambi – životna priča iz šume" napisao 1923. Tragična je to priča o životu i smrti, koja čitatelju želi pružiti drukčiji pogled na čovjeka i prirodu.

Felix Salten

Felix Salten

Foto: ADJ / BR

Najčešće je klasificirana kao štivo za djecu, ali Saltenova se knjiga bavi egzistencijalnim temama, kao što su život, suživot i umiranje, vjera i ostvarenje vlastite osobnosti u društvu... Neki njezini dijelovi prizivaju i sjećanja na Prvi svjetski rat, poput krvavog opisa lova. U biti, u životinjskom svijetu, gdje je sve uređeno i određeno prema zakonima prirode, onaj koji narušava sklad je "On" – tj. čovjek, koji hoda na dvije noge i ima smrtonosnu napravu.


Gorka je zanimljivost i to da je upravo "Bambi" bio prva knjiga koju su nacisti zabranili 1935., uz obrazloženje da je to "politička alegorija tretmana Židova u Europi". Inače je pravo ime pisca bilo Siegmund Salzmann. Rođen 1869. kao jedno od sedmero djece mađarske židovske obitelji u Budimpešti, još kao dijete je odselio s roditeljima u Beč, gdje će u zrelim godinama postati jedan od najpoznatijih pisaca za djecu njemačkog govornog područja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!