15:49 / 10.02.2023.

Autor: DM/ADJ

Tirolska moda za psiće

Pseći sarnski kaputići

Pseći sarnski kaputići

Foto: ADJ / RAI BZ

Tijekom hladnih mjeseci, mnogi vlasnici pasa vole svojim ljubimcima odjenuti nešto toplo, da se ne prehlade. Ali u tirolskom gradiću Lana otišli su korak dalje: ka visokoj modi.

Sarntal na njemačkom, a na talijanskom Sarentino, dolina je u Južnom Tirolu gdje se oba ta jezika ravnopravno koriste. Smještena je na nekih 15 km sjeverno od grada Bolzana (ili Bozena), a obuhvaća nekoliko gradića i sela. Ljudi govore osebujnim dijalektima, tako da ih ponekad teže razumiju sami Nijemci i Talijani, a poznati su po tome što iznimno drže do običaja i svega onoga što čini tradicionalnu sliku toga kraja. 

Pseći sarnski kaputići

Pseći sarnski kaputići

Foto: ADJ / MTVA

Ono što strancu odmah pada u oči jest da i mlado i staro u tom kraju često nosi tipičnu sarnsku nošnju, ali ne samo nedjeljom, prilikom blagdana ili svatova, već i u svakodnevnom životu. To im je jedan od izraza privrženosti pokrajini, no može se reći i uvriježena navika od davnina, koju suvremeni način života nije uspio odagnati. Možda je razlog i to što je ova nošnja neupadljiva, praktična, a istodobno elegantna. Smatra se jednom od stilski najčistijih nošnji na cijelom njemačkom govornom području.

Sarnski kaputići za psiće

Sarnski kaputići za psiće

Foto: ADJ / RAI BZ

Sarner Jangger je njezin najuočljiviji dio – kaputić od lodena ili čvrstog pletiva, često s ušivenim trakama koje ga trebaju učiniti što otpornijim i izdržljivijim. Danas on doživljava pravi preporod te se može reći da je, zahvaljujući visokoj kvaliteti i atraktivnom izgledu, traženiji nego ikad. Zato čini i jedan od glavnih odjevnih predmeta što ih proizvode dvije prijateljice, vlasnice trgovine vunom "AniMa" u središtu gradića Lane.

Sarnski kaputići za pse

Sarnski kaputići za pse

Foto: ADJ / RAI BZ

Margit i Anita s ljubavlju i puno mašte pletu po narudžbi sve čega se njihovi sugrađani sjete: od kapa i rukavica, do suknji i šalova. Želja im je napraviti sretan spoj tradicije i modernosti. Tako su shvatile kao sasvim zgodan izazov kad je netko poželio navući pleteni sarnski kaputić svome psiću. Zašto ne, pomislile su. Pa i kućni ljubimci imaju pravo biti dijelom južnotirolskog modnog svijeta. Kako u radionici drže također tečajeve pletenja i kukičanja, glas o dražima psećih modela brzo se proširio. A s njim i asortiman.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!