12:08 / 07.02.2023.

Autor: DM/ADJ

Autobusi na zeleni vodik

Vodik kao gorivo

Vodik kao gorivo

Foto: ADJ / MTVA

U Mađarskoj punom parom napreduje Akcijski plan za zaštitu prirode i klime. Nakon elektrifikacije gradskog prometa u Debrecinu, u Paks su stigli javni autobusi koje pokreću aktivne ćelije vodika. Predstavljeni ispred gradske Energetske kuće, upravo su završili trodnevnu pokusnu vožnju, a putnici su se u njima mogli voziti besplatno.


Dio je to šireg programa JIVE-2 za srednju i istočnu Europu, koji promiče komercijalizaciju vozila na vodik i izgradnju infrastrukture za punjenje. Financira ga Europska unija, a cilj je uvesti što više "zelene" energije. Ovo je već drugi test za ovakva vozila, kako je rečeno na tiskovnoj konferenciji prilikom njihova predstavljanja. Naime, sličan je automobil pušten u promet u Budimpešti u veljači prošle godine.

Vodik kao gorivo

Vodik kao gorivo

Foto: ADJ / MTVA

Ispune li ovi autobusi očekivanja tijekom pokusnog razdoblja, Paks bi ih mogao dobiti na dugotrajno korištenje. Naime, dio nacionalne prometne strategije, usvojene 2021., predviđa korištenje deset tisuća tona zelenog vodika, ili drugih energenata bez emisije ugljičnog dioksida, prvenstveno za gradske autobuse i kamione za odvoz otpada. To znači uspostavu dvadesetak punionica i oko pet tisuća vozila na vodik do kraja 2030. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!