10:32 / 13.02.2023.

Autor: DM/ADJ

Mađarsko domaće tropsko voće

Egzotično i domaće

Egzotično i domaće

Foto: ADJ / MTVA

Zbog klimatskih promjena južno voće sad se može uzgajati i u mađarskim staklenicima. I bere se na licu mjesta, umjesto duge vožnje u hladnjačama.

Dok su cijele obitelji tijekom pandemije koronavirusa bile primorane ostajati danima kod kuće, došle su u pitanje mnoge navike, koje smo uzimali zdravo za gotovo. Jedna od njih je i dostupnost svih prehrambenih proizvoda iz različitih krajeva svijeta u najbližoj okolini, pa tako i tropskog voća. Veliki trgovački lanci, od kojih smo mogli naručiti hranu, borili su se s mnoštvom narudžbi, i morali su znatno povećati skladišni prostor, da ne govorimo o poteškoćama oko držanja većih količina pokvarljive robe.

Egzotično i domaće

Egzotično i domaće

Foto: ADJ / MTVA

Tada su se mađarski proizvođači voća dosjetili: a zašto ne bismo pokušali s uzgojem nekih egzotičnih vrsta u staklenicima, pa ćemo vidjeti što će iz toga ispasti! Rezultati su bili iznenađujuće dobri. Ne samo što se to pokazalo kao ekološko rješenje, već je omogućilo prodaju kivija, kaki-jabuka, kumkvata, pa i tropskih papaja, praktički na kućnom pragu. Neki se mogu pohvaliti da im dozrijevaju i banane. Među njima je i Ferenc Iglódi,  vlasnik vrtlarske obiteljske tvrtke iz Cserkeszőlőa.

Egzotično i domaće

Egzotično i domaće

Foto: ADJ / MTVA

Sad već organizira i dostavu na kućnu adresu. To kod nekih kupaca mijenja i uvriježene kupovne navike – umjesto da vikende troše u užurbanim hipermarketima, odlučuju se za rješenje "od farme do stola" naručivanjem željenih proizvoda od domaćih poljoprivrednika, malih proizvođača ili svojih lokalnih trgovina. Misle da im to povećava šanse za očuvanje zdravlja, jer ima dosta onih koji misle da je najbolje jesti hranu koja potječe iz neposredne okoline.

Mađarske papaje

Mađarske papaje

Foto: ADJ / MTVA

Čovjek ne bi pomislio da je takvim gospodarstvima najveći problem već godinama nedostatak radne snage. Ali pandemija je vratila određeni broj zemljoradnika iz Italije i Španjolske, gdje su neki od njih radili upravo na farmama agruma i drugog mediteranskog voća i povrća. Tu su i neke prijevozničke tvrtke, koje su radile u inozemstvu, a sad se okreću domaćem tržištu. Pa sad, kad već imaju domaće papaje, Mađarima trebaju još samo dobri recepti, kako bi bolje znali prirediti jela od njih.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!