12:13 / 07.02.2023.

Autor: DM/ADJ

Kebrač iz ledenog doba

Mladice kebrača

Mladice kebrača

Foto: ADJ / HTV

Ljubitelje prirode razveselit će vijest da je nedaleko od Varaždina pronađen kebrač (lat. Myricaria germanica). Ta biljka, čije se postojanje može pratiti unatrag sve do ledenog doba, danas je kritično ugrožena u cijeloj Europi, a u Hrvatskoj je i na popisu strogo zaštićenih biljnih vrsta. Kako bi se spasili primjerci primijećeni na dravskoj šljunčari, organizirana je hitna akcija presađivanja.


Iz roda mirikarija poznato je svega 13 vrsta, kako pojašnjava ravnateljica Javne ustanove "Priroda“ Varaždinske županije Sanja Kopjar, a kebrač jedini među njima raste na području Europe. Sama vrsta je pionirska, kako to kažu botaničari, jer među prvima zaposjeda dinamične riječne sprudove. Usto je i pokazatelj zdravih prirodnih rijeka i očuvanog riječnog toka. 

Kebrač na Dravi

Kebrač na Dravi

Foto: ADJ / HTV

Dva odrasla grma i 70-ak mladica izrasli su na lokalitetu Turnišće u Sračincu, gdje se inače iskapa šljunak, zato su premješteni na povoljnije mjesto. Zasad se dobro drže, a uslijed toplog vremena na nekoliko mjesta pojavili su se i pupovi. Još je rano suditi o trajnom uspjehu presađivanja. Ako se biljke održe, "hrvatska Amazona" dobiva još jednog novog-starog stanovnika.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!