12:16 / 07.02.2023.

Autor: DM/ADJ

Svjetovi limenih igračaka

Cirkus, ZOO, sajam

Cirkus, ZOO, sajam

Foto: ADJ / BR

Od osnutka 1989. Gradski muzej Schwandorf nekoliko puta godišnje nudi posebne izložbe na najrazličitije teme. Nekad im je izvor muzejski inventar i proširenje stalnog postava, a najradije proširuju perspektivu kulturno-povijesnog i prirodoslovnog nasljeđa Gornje Falačke. Tako nekad prezentiraju djela regionalnih fotografa, likovnih umjetnika, pa i kolekcionara. Ovaj put je to Gerhard Pretzl, rođen i odrastao u Schwandorfu, koji je desetljećima živio u donjobavarskom gradu Viechtachu. A cijelog je života skupljao limene igračke.


Da, one staromodne igračke kričavih boja, koje puštaju prodorne zvukove, kreću se bez baterija, ili skaču na oprugu. Njima su se igrala djeca s početka prošlog stoljeća, predratnih i poslijeratnih godina, između 1920. i 1960. I danas očaravaju na svoj način tradicionalnim načinom proizvodnje, tehničkom funkcionalnošću i posebnim izgledom, kao svjedoci jednog vremena. Izložba je nazvana po trima najčešćim temama kojima su bile posvećene: "Cirkus, zoološki vrt, sajam".

Cirkus, ZOO, sajam

Cirkus, ZOO, sajam

Foto: ADJ / BR

Osim limenih igračaka koje lupaju, zveckaju, ili predu, izložene su i takozvane "pop-up knjige" – one koje se rasklapaju, tako da, kad otvorite stranicu, iz nje izroni dvorac, stablo, konjanik, pa i poneka prelijepa princeza. Prava je to zabava za mlade i stare u svojoj starinskoj spontanoj, trodimenzionalnoj jasnoći.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!