15:17 / 10.02.2023.

Autor: DM/ADJ

Petőfijeva godina

Muzej književnosti Petőfi

Muzej književnosti Petőfi

Foto: ADJ / MTVA

Još početkom prošle godine Mađari su počeli obilježavati jubilarnu 200-tu obljetnicu rođenja Sandora Petőfija, kojega smatraju svojim najvećim pjesnikom. Rođen je na samu novu godinu 1823. u gradiću Kiškerešu. Svoj kratki život posvetio je borbi za prava potlačenih u revoluciji, koja je počela 1848. i u kojoj je stradao godinu kasnije. 

Muzej književnosti Petőfi

Muzej književnosti Petőfi

Foto: ADJ / MTVA

Često ga povezuju s dvojicom također omiljenih umjetnika koji su obilježili mađarsku povijest. To su pjesnik, kritičar, političar i reformator jezika Ferenc Kölcsey, koji je, upravo u godini kad je Petőfi rođen, napisao pjesmu «Bože, blagoslovi Mađare», te Ferenc Erkelm, skladatelj koji ju je uglazbio. Ona je prihvaćena kao državna himna – "Himnusz" 1844., a član prosudbene komisije bio je i Mihály Vörösmarty, koji iste godine Sándora Petőfija preporučuje članovima Nacionalnog kruga, praktički ga uvodeći u krugove mađarske elite i književnog života.


Taj splet koincidencija istaknuo je Szilárd Demeter, glavni ravnatelj Književnog muzeja u Budimpešti koji nosi pjesnikovo ime, otvarajući novi stalni postav posvećen isključivo Petőfiju. Nazvali su ga "Biti pjesnik ili ne biti pjesnik", po njegovoj najslavnijoj pjesmi, koja se smatra dijelom narodne tradicije.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!