15:12 / 10.02.2023.

Autor: DM/ADJ

Muzej tamjana u Altöttingu

Muzej tamjana

Muzej tamjana

Foto: ADJ / BR

Još prije tri i pol tisuće godina čovjek je znao da tamjan blagotvorno djeluje na tijelo i duh. Sastoji se od smola koje, prerađene u masti, ublažuju upale, a njihov dim pročišćuje zrak. Taj miris usko je povezan s kršćanskim vjerskim slavljima, a u novije vrijeme u njemu se može uživati i izvan crkava. Umirujuće djelovanje tamjana na organizam iskusili su mnogi ljudi. Ali ono što se manje zna jest kolika razina umijeća stoji iza njegove proizvodnje.


U Altöttingu u Gornjoj Bavarskoj otprije nekoliko godina postoji čak i Muzej tamjana. Nije to neko veliko zdanje, ali je vrlo pažljivo i ukusno uređeno. Posjetitelji ondje mit o tamjanu doživljavaju svim osjetilima. Malo putovanje otkrića počinje pogledom na vreće u kojima je osušena gumena smola iz različitih perioda branja sa stabala raznih vrsta biljke pod zajedničkim imenom bosvelija.

Muzej tamjana

Muzej tamjana

Foto: ADJ / BR

To moćno drveće za rast treba posebne uvjete: vapnenačko tlo i pustinjsku klimu, kakva se nalazi, primjerice, na rogu Afrike, u južnoj arapskoj regiji s Omanom, ili u indijskim područjima monsuna. "Cijeli lanac proizvodnje tamjana počiva isključivo na ručnom radu", kaže vlasnica i vodičkinja u muzeju Eva Kilwing. Mogu mu se priključiti i posjetitelji, stvarajući vlastite kombinacije boja i mirisa koje žele ponijeti doma.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!