14:28 / 08.06.2023.

Autor: DM/ADJ

Utočište za stare zvijeri

Medvjedi u utočištu Veresegyházi

Medvjedi u utočištu Veresegyházi

Foto: ADJ / MTVA

Umirovljene filmske divlje životinje, ostarjeli cirkuski medvjedi, nezbrinuti vukovi i lavovi... Sve su to štićenici utočišta u Veresegyháziju, koje ih udomljuje već četvrt stoljeća. 

Utočište Veresegyházi, smješteno na sjeverozapadu ne tako daleko od Budimpešte, osnovano je prije gotovo četvrt stoljeća uz pomoć Svjetske organizacije za zaštitu životinja, najprije kao dom za stare medvjede. Cilj je bio ostarjelim životinjama, koje više ne mogu raditi u industriji zabave, pružiti odgovarajuće životne uvjete. Proteklih godina, uz cirkuske medvjede, počeli su prihvaćati i životinje iz privatnog vlasništva, tako da se u utočištu mogu pronaći i druge životinjske vrste. Sada već brinu i o vukovima, lavovima, ali i nekolicini divokoza, ljama, lasica, voluharica, gavranova... 

Medvjedi u utočištu Veresegyházi

Medvjedi u utočištu Veresegyházi

Foto: ADJ / MTVA

Osoblje toga svojevrsnog doma četveronožnih ili pernatih umirovljenika težište svoje zadaće stavlja na razvoj. To uključuje same sadržaje (bolnica, ograde, vidikovac, upravne zgrade, diskretno postavljene staze i informativne ploče.), kao i širenje vlastitih znanja te upoznavanje širenje javnosti s tom vrstom zaštite životinja. U rad su uključeni i voloteri, koji gostima služe kao vodiči nakon što nahrane štićenike. Ono što je za njih životno pitanje, za posjetitelje može biti zanimljiva i poučna rekreacija.

Utočište Veresegyházi

Utočište Veresegyházi

Foto: ADJ / MTVA

Zato je pristup olakšan za obitelji s malom djecom i invalidska kolica, ali uvijek na sigurnoj udaljenosti od golemih zvijeri. Tu su i zaštitni zidovi te prozirne barijere od jake prozirne plastike. To znači manje uznemiravanja za životinje i manje straha od njihovih mogućih nenadanih reakcija za ljude. Sam krajolik je prekasan, a kućicu za prihvat posjetitelja projektirao je ugledni mađarski arhitekt László Zsigmond u romantično-rustikalnom stilu.

Medvjedi utočišta Veresegyházi

Medvjedi utočišta Veresegyházi

Foto: ADJ / MTVA

Posebno su posjećeni tematski tjedni. Vikendom se održavaju igre i kvizovi znanja o životinjama, tečajevi plesa, utrke eko automobilima, radionice gradnje Lego kockicama... Tu su i ljetni kampovi za djecu od 7 do 12 godina, ove godine od 26. lipnja do 28. srpnja. A već 16. lipnja tu je VacationZOO – noć doma medvjeda. 


Inače je Veresegyházi otvoren za posjetitelje ljeti od 8 do 19 sati, a zimi do sumraka oko 17 sati, svaki dan osim Božića i Nove godine. Posjetiteli smiju čak i hraniti životinje (osim vukova, risova i lavova), ali samo primjerenim poslasticama koje mogu kupiti na licu mjesta. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!