14:28 / 08.06.2023.

Autor: DM/ADJ

Udine, film Dalekog istoka

Far East Film Festival

Far East Film Festival

Foto: ADJ / RAI Trst

Smatraju ga najvećim festivalom azijskoga filma u Europi i već se pola stoljeća svake godine održava u Udinama. Tako su stanovnici već navikli da središnji dio njihova grada u proljeće dobije "azijsku četvrt", gdje se tjedan dana, uz filmske programe, odigravaju zanimljive popratne aktivnosti. Ovu godinu Festival bilježi kao rekordnu s više od tri tisuće gostiju, uključujući 120 studenata akademija filmskih umjetnosti i orijentalnih jezika iz Italije i inozemstva: iz Mađarske, Engleske, Francuske, Slovenije, Hrvatske, Austrije, Singapura.


Bilo je oko 200 akreditiranih stručnjaka, a događajima razasutim diljem grada priključilo se više od deset tisuća ljudi. Za dogovore o budućim projektima posebno su zanimljivi sastanci profesionalaca "jedan na jedan", a ovaj put je zabilježeno više od 200 takvih. Najgledaniji filmovi bili su "Ditto Seo" južnokorejskog redatelja Eun-younga te "Legenda i leptir" Japanca Otoma Keishija.

Far East Festival, Udine

Far East Festival, Udine

Foto: ADJ / RAI Trst

Mnoštvo zainteresiranih pojavilo se i na nizu panel diskusija, kojima je posvećen trodnevni program, tematski usmjeren ka jedinstvenoj ulozi i poticanju umjetničkih i produkcijskih veza između Azije i Europe. Jedan od rezultata takve suradnje je i singapurski projekd "Amoeba" – debitantski igrani film, čiji scenarij i režiju potpisuje Siyou Tan, osvojio prvu nagradu za koprodukciju TAICCA/Focus Asia. To mu je donijelo i deset tisuća eura kao projektu s najvećim potencijalom dugotrajne suradnje velike mreže partnera s obaju kontinenata. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!