13:48 / 11.06.2023.

Autor: DM/ADJ

Ljekovito bilje Rosi Mangger

Uzgajivačica ljekovitog bilja

Uzgajivačica ljekovitog bilja

Foto: ADJ / RAI BZ

Na imanju Froniger, u Pasajerskoj dolini kod Merana, Rosmarie Mangger uzgaja sve što je mirisno, a na neki način godi i pomaže. Njezin vrt ljekovitog bilja cijeli je mali svijet.

Ova izučena cvjećarica specijalizirala se za biljne čajeve, jastučiće punjene ljekovitim biljem i tinkture. To čime se ona bavi moglo bi se nazvati narodnim liječništvom. Iskušano, provjereno i prenošeno stoljećima, ponajprije na seoskim gospodarstvima njezina južnotirolskog zavičaja, postalo joj je životni poziv. Ima priču o svakoj od dvjestotinjak vrsta bilja u svome vrtu. Metvica, lavanda, majčina dušica, gavez,neven, arnika, samo su neke od njih. To joj je donijelo nadimak "Kräuter Rosi" (Biljna Rosi).

Ljekovito bilje Rosi Mangger

Ljekovito bilje Rosi Mangger

Foto: ADJ / RAI BZ

Njezina je biljna postolovina počela još u dobi od šest godina. Provodila je praznike kod bake na Mitterkofelhofu, gdje je bilo uobičajeno da djeca pomažu u poljskim radovima. Njezin prvi "posao" bio je čupanje kopriva. Morala ih je skupljati posvuda na frami, stavljati u veliku košaru i potom usitnjavati. "Danas je to nezamisliv zadatak za dijete", kaže. Ali, taj naporan rad nju nije pokolebao u ljubavi prema svemu što raste iz zemlje. Naprotiv, bili su to prvi koraci na putu do života na imanju u srcu planinskog pejzaža na 700 metara nadmorske visine.

Rosi s bakom

Rosi s bakom

Foto: ADJ / RAI BZ

U poslu joj pomaže pomaže muž, koji se brine za financijsku stranu, ali katkad i sam čupa korov. Farmu su kupili zajedno sa šogorom, uz pomoć svekra. To je moderna kuća, uklopljena u brdsku padinu, a ispod nje se pruža gusta šuma. Iznutra je ožbukana glinom. Grijanje je povezano s geotermalnim izvorom. Krov je ravan, tako da njezina dva sina na njemu mogu igrati nogomet. Vrt se nastavlja izravno na njega. Rosmarie govori kroz smijeh kako se nikad nije željela udati za seljaka, niti se baviti poljoprivredom, a dogodilo joj se i jedno i drugo.

Knjiga Rosi Mangger

Knjiga Rosi Mangger

Foto: ADJ / RAI BZ

No, kroz proučavanje ljekovitog bilja, postala je i spisateljica. Ljudi cijene priručnike s dobrim uputama za branje trava dok planinare, ili za uzgajanje najprikladnijih sadnica u vlastitom vrtu. Posebno je zanima mitologija biljaka. Svoja znanja rado prenosi turistima, koje nekoliko puta tjedno vodi na ture u prirodi. Uz to drži radionice o ljekovitom bilju u školama i vrtićima. Djeca lako uče uz njezin razigran način predstavljanja biljnog svijeta u bajkama što ih piše već godinama i već ih je prikupila dovoljno za novu knjigu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!