14:28 / 08.06.2023.

Autor: DM/ADJ

Mariborski plesni Triptih

Triptih, SNG Maribor

Triptih, SNG Maribor

Foto: ADJ / TVSLO

U Velikoj dvorani Slovenskoga narodnog kazališta Maribor u travnju je izvedena premijera baletnog triptiha – triju baletnih ostvarenja, što su ih zamislili međunarodno poznati i višestruko nagrađivani švedski koreograf Johan Inger te ugledni domaći koreografi Gaj Žmavc i Edward Clug. Baleti "Rain Dogs" (Kišni psi), "Myth" (Mit) i "Aperture" (Otvor) vrlo su različiti, kako glede plesnoga pokreta, tako i u odnosu na izražajnost te konceptualnost.  

Triptih, SNG Maribor

Triptih, SNG Maribor

Foto: ADJ / TVSLO

Koristeći se autorskom glazbom Gaja Žmavca te predlošcima slovenskog suvremenog skladatelja Milka Lazara i legendarnog američkog glazbenika Toma Waitsa, predstava donosi tri zasebna baletna djela. Povezuje ih istraživanje različitih aspektae ljudskog postojanja i odnosa, a svaki za sebe ima jaku energiju i prenosti vlastitu poruku.


"Mit" se bavi istraživanjem folklornih priča i mitova europskog sjevera. "Aperture" istražuje koncept unutarnjih prostora i ljudske intime, dok "Kišni psi" daju životinjsku perspektivu života na društvenom dnu. Nakon predstava u vlastitom kazališnom domu, projekt je preselio u Cankarjev dom, kao dio programa "Gledalište i ples" u sklopu Međunarodnog baletnog festivala "Plesne noći".

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!