14:27 / 08.06.2023.

Autor: DM/ADJ

Izložba Csontváry 170

Kosztka Csontváry Tivadar, izložba

Kosztka Csontváry Tivadar, izložba

Foto: ADJ / MTVA

Kosztka Csontváry Tivadar (1853.–1919.) jedan je od najizvornijih i najpoznatijih umjetnika u povijesti mađarskog slikarstva. 170. obljetnicu rođenja toga slikarskog genija obilježavaju Muzej likovnih umjetnosti – Mađarska nacionalna galerija u Budimpešti i Muzej Janus Pannonius iz Pečuha zajedničkom tromjesečnom izložbom. Izbor je napravljen od materijala ovih dviju javnih zbirki, koje čuvaju najveći broj njegovih djela.


Među odabranih 45 radova su i njegovi grandiozni pejzaži, puni simbolične snage i dramatične ekspresije. Prema predviđenom progamu, ona se mogu vidjeti najprije u Szépművészeti, u sklopu Bartókovih proljetnih međunarodnih tjedana umjetnosti. Odatle izložba u kolovozu putuje u Muzej Csontváry u Pečuh, koji ove godine i sam slavi okruglu pedesetu obljetnicu.

Izložba Csontváry 170 u Budimpešti

Izložba Csontváry 170 u Budimpešti

Foto: ADJ / MTVA

Inače je posljednja velika izložba Csontváryjevih djela bila postavljena u Muzeju likovnih umjetnosti 1963. Tada su najveća djela bila smještena u Mramornoj dvorani, a sada ih je moguće vidjeti zajedno u prostranim prostorima obnovljene dvorane Ion-Pergamon, čija je unutrašnjost podijeljena debelim stupovima, što joj daje poseban ugođaj. Ovaj postav daje cjelovitu sliku glavnih tema, motiva, pa i života umjetnika koji je počeo slikati u četrdesetoj i kojemu su se suvremenici rugali.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!