14:24 / 08.06.2023.

Autor: DM/ADJ

Klapska pjesma, način života

Klapa Ad Hoc

Klapa Ad Hoc

Foto: ADJ / HTV

Dalmatinska klapa, kao poseban oblik a capella pjevanja, priznata je kao dio nematerijalne kulturne baštine čovječanstva. Kroz njezine male tajne vodi nas prvi tenor Duje Stanišić.

Klapska pjesma krenula je iz Dalmacije i raširila se diljem Hrvatske, da bi danas postala prepoznatljivim glazbenim fenomenom. Naime, klapa je upisana na UNESCO-ov popis svjetske nematerijalne kulturne baštine 2012. godine. Neformalna pjevačka druženja iz minulih vremena kroz prošlo stoljeće razvila su se u organiziranu glazbenu djelatnost. U početku su to bile manje skupine pjevača koje je, uz prisno prijateljstvo, vezala ljubav prema pjesmi te zajedničkom traženju vlastitog i skupnog izražaja.

Prvi tenor Duje Stanišić

Prvi tenor Duje Stanišić

Foto: ADJ / HTV

Kroz povijest je ovaj način glazbenog komuniciranja bio isključivo muška tradicija, no i to se s godinama mijenja. Mnoge su se ženske klape dokazale u toj vrsti vokalnoga višeglasja i zauzele visoko mjesto na hrvatskoj glazbenoj sceni. To skupno stvaralaštvo zahtijeva dobru suradnju i koordinaciju, pa i unutarnju disciplinu unutar interaktivnog zajedničkog istraživanja svih članova skupine, u kojoj postoji čvrsta podjela na uloge prema glasovima. 

Klapsko pjevanje, studijsko snimanje

Klapsko pjevanje, studijsko snimanje

Foto: ADJ / HTV

Kod muških klapa, prvi tenor je i vodeći glas, kojega slijede i s kojim se uklapaju svi ostali. Tako je ispunjavanje te zahtjevne uloge i svojevrsna škola života, kako kaže Duje Stanišić, nadareni mladić iz Petrčana, školovan u Beču, danas solist i pjevač zadarske klape "Ad hoc". O svojim prvim koracima u klapi "Kožino" on kaže: "Mogu reći da su me odgojili kao mladog čovjeka i naučili mnogim lijepim stvarima: kako pojesti, popiti, pa zapivati. To je jedna vrsta hedonizma, pozitivni ventil u životu, a on je svakome bitan!"

Omiški Festival klapa

Omiški Festival klapa

Foto: ADJ / HTV

Zato on bitnim stvarima u svome životu smatra obrezivanje maslina, cijepanje drva, rad u obiteljskom vegetarijanskom restoranu... Sve to mu je aktivna priprema za skladanje, vježbanje pjevačkih tehnika i studentski život u Beču, gdje studira kod uglednih profesora i nastupa u opernim predstavama, a usput uči strane jezike. 


Klapsko pjevanje, koje su neki proglasili jedinim pjevačkim umijećem prikladnim za ležanje na plaži, tako dokazuje da jako dobro priprema ljude i za dinamičan svakodnevni ritam. Samo bez nervoze...

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!