14:26 / 08.06.2023.

Autor: DM/ADJ

Brže vlakom do Balatona

KISS motorni vlakovi

KISS motorni vlakovi

Foto: ADJ / MTVA

Flota višekatnih željezničkih jedinica MÁV (Mađarske željeznice) kompletirana je nakon što je 40. takav vlak ušao u promet. Najsuvremenija vozila postala su ključni dio svakodnevnog života putnika iz naselja oko Budimpešte, ali voze i na nekoliko drugih linija u zemlji, a ljeti i na obalama Balatonskog jezera. Zovu ih KISS lokomotive, a isporučila ih je švicarska tvrska Stadler temeljem okvirnog ugovora sklopljenog 2017.


Kupnju je omogućila potpora Europske unije od 228 milijardi forinta. Završni radovi na dijelu lokomotiva obavljeni su u Mađarskoj, a montažu okretnih postolja u cijelosti su izveli mađarski radnici u podružnici tvornici Stadler u Szolnoku. Vozila koja se tu dokraja proizvedu prometuju i u nekoliko stranih zemalja. 

KISS vlak, brz i ugodan

KISS vlak, brz i ugodan

Foto: ADJ / MTVA

U želji da što više ljudi koristi ugodan i siguran željeznički prijevoz, umjesto da svakodnevno upada u gužvu što je stvaraju nepregledne kolone automobila, tipične za europske metropole, grupa MÁV-Volán unutar nacionalne željeznice stalno razvija vozni park i infrastrukturu, te ažurira tarifni sustav. KISS vlakovi do sada su izvezli oko 8,8 milijuna kilometara. Sudeći po reakcijama putnika, ovi su vlakovi pun pogodak.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!