14:27 / 08.06.2023.

Autor: DM/ADJ

Petra Slobodnjak i susjedi

Susjedstvo za pamćenje

Susjedstvo za pamćenje

Foto: ADJ / HTV

Zgrada u Planinskoj 7 na zagrebačkoj Peščenici i jedno bjelovarsko susjedstvo s početka devedesetih godina prošloga stoljeća postali su neraskidivo povezani posve neobičnim umjetničkim djelom. Ono je grafičkoj dizajnerici i fotografkinji Petri Slobodnjak donijelo laskavi naslov najboljeg mladog umjetnika na natječaju nazvanom po Ivanu Kožariću, koji za svojeg stogodišnjeg života nikad nije prestao biti enfant terrible hrvatske likovne umjetnosti.


Drugačije bi se moglo reći da nikad nije prestao iznenađivati svojim inovativnim projektima. A tu kvalitetu ima i Petrin "Displacement/Planinska 7", također dobitnik godišnje nagrade hvatske strukovne organizacije primijenjenih umjetnika ULUPUH-a. Naime, želeći umanjiti izoliranost Bjelovarčanke na studiju u Zagrebu, ona je potaknula interakciju među stanarima. Svi su tako postali protagonisti fotografija i priča koje je zapisala. Potom je to sve prenijela u knjigu. 

Umjetnički projekt u stubištu

Umjetnički projekt u stubištu

Foto: ADJ / HTV

Uz obrazloženje strukovne nagrade, povjesničarka umjetnosti Iva Prosoli je rekla: "Projekt postavlja pitanje što je to umjetnost i što je u ovoj cijeloj priči rad: jesu li to same fotografije s izložbe i priče koje je sastavila, ili je to taj život koji su živjeli zajedno". A nakon preseljenja na zagrebačku Savicu, Petra ovako misli: "Planinska 7 dogodila se iz života i rasla je organski. Hoće li se to dogoditi i na novoj adresi, ne znam..."

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!