19:53 / 27.03.2022.

Autor: ADJ/D.M.

Skriveni vulkan Smrekovec

Smrekovec

Smrekovec

Foto: ADJ / TVSLO

Slovenski travnati vrh Smrekovec, danas izvrsno mjesto za šetnju usred bujnoga zelenila na svježem zraku, zapravo je ostatak podmorskog vulkana.


Smrekovško se gorje proteže po Savinjskoj i Šaleškoj dolini iznad Ljubnog ob Savinji. Na njegovome istočnom rubu leži Smrekovec, vrlo drag planinarima, osobito s početka proljeća, kad je zrak ispunjen mirisom svakovrsnog cvijeća što raste na svakom koraku iz vlažne plodne zemlje. No ne znaju svi da nju ovaj, 15 km dug i 1577 m visok predalpski planinski lanac, zaštićen i kao geološko-botanički rezervat, duguje dubokoj podlozi od lave i njezina pepela. Naime, tu se hoda po ugaslome vulkanu. 

Smrekovec

Smrekovec

Foto: ADJ / TVSLO

Protezao se na 800 četvornih metara morskoga dna i bio aktivan prije 23 milijuna godina, u geološkim razdobljima tercijara – oligocenu i miocenu. To je jedini poznati vulkanski planinski lanac u Sloveniji. Geolozi kažu da je nastao uslijed potkopavanja i kasnijeg sudara oceanske europske i kontinentalne afričke ploče. Pritom su se te velike tektonske ploče razbile na manje, koje su se slagale duž dubokih rasjednih zona, a sedimenti nakupljeni u morskim bazenima gurali su se i tako stvarali današnje planine i doline. 

Smrekovec

Smrekovec

Foto: ADJ / TVSLO

Brzim hlađenjem magme u morskoj vodi nastajale su tipične sive stijene – andezit, čije je debele slojeve zapunio mekani tuf (pršinac), pomiješan s glinom i laporom. Ta je raznolika kamena podloga omogućila posebne uvjete za razvoj bogatog raslinja: čak 385 biljnih vrsta, od kojih se njih 26 smatra ugroženima u današnjim životnim uvjetima. Područje je i iznimno važan izvor vode, te stoga dom mnoštva životinja, pogotovo ptica poput šumskih jarebica, divljih pijetlova i tetrijeba. Upravo se zbog njih u proljeće šetači trebaju striktno držati staza i ne zalaziti dublje u ptičja staništa, jer je to doba parenja. 

Smrekovec

Smrekovec

Foto: ADJ / TVSLO

A i inače valja poštovati pravila ponašanja u rezervatima prirode. Naime, ovo je područje proglašeno pejzažnim parkom i pripada europskoj mreži ekološki zaštićenih područja Natura 2000. Poželite li i sami isprobati neku od četiri pješačke staze, možda je najbolje za početak odabrati onu laganu, koja vodi od Brložnika do vidikovca s karakterističnom kamenom piramidom, odakle se pruža pogled na cijelu dolinu. Odmoriti se možete u planinarskom domu, blizu kojega je uređen mali, ali dobro opremljeni interpretacijski punkt "Smrekovec – ugasli velikan".

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!