19:42 / 27.03.2022.

Autor: ADJ/D.M.

Budimpešta voli Cézannea

Cézanne u Budimpešti

Cézanne u Budimpešti

Foto: ADJ / MTVA

Izložbom "Od Cézannea do Maljeviča - od Arkadije do apstrakcije" budimeštanski Muzej likovnih umjetnosti istražuje ponajprije odnos toga slikara, koji trajno simbolizira impresionistički doživljaj juga Francuske, i konstruktivne avangarde. I to kroz više od 120 djela reprezentativnih umjetnika, kakvi su Picasso, Braque, Mondrian, Klee, a od Mađara Moholy-Nagy i Bortnyik...


Ovo je zapravo nastavak duže priče o posebnoj naklonosti toga muzeja djelu Paula Cézannea, a ona se svakako velikim dijelom može pripisati kustosici Judit Geskó, koja nastoji istaknuti kako su njegov pristup stvarnosti i postignuća u kompoziciji bili polazište za kasnije avangardne pothvate i tako postavili temelje moderne umjetnosti. Prije devet godina priredila je vrlo uspješnu izložbu "Cézanne i prošlost – tradicija i stvaralaštvo", koja se bavila odnosom umjetničkih korijena majstora i njegovih prethodnika.

Cézanne u Budimpešti

Cézanne u Budimpešti

Foto: ADJ / MTVA

A novoj izložbi je prethodila posebna akvizicija: na prošlogodišnjoj aukciji njujorškog Muzeja likovnih umjetnosti Mađari su otkupili dva Cézanneova akvarela koji su dotada bili u privatnoj zbirci više od tri desetljeća i predstavili ih javnosti samostalno. U popratne aktivnosti uključio se i Francuski institut u Budimpešti, koji je priredio međunarodnu konferenciju posvećenu svome velikom umjetniku.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!