20:36 / 22.03.2022.

Autor: ADJ/D.M.

Roko Štokov, doktor za palme

Doktor za palme

Doktor za palme

Foto: ADJ / HTV

On je zapravo inženjer agronomije. Doktorom su ga nazvali u biti od milja, jer je uspio naći lijek protiv dotad nepobjedivog insekta, čijim su žrtvama postale cijele rive. 

Mislite li da je palma drvo? Ako da, niste jedini. Ona je zaista nalik na drvo – ima stablo i krošnju, naraste po nekoliko metara. Ali palma je vrsta trave. Takve stvari naučite od stručnjaka za biljke. A kad je u pitanju netko tko je u posljednje dvije-tri godine spasio na stotine palmi duž jadranske obale i hrvatskih otoka, od Zadra sve do Cipra, morate mu vjerovati. No Roko Štokov postao je stručnjak za palme posve neplanirano. 

Doktor za palme

Doktor za palme

Foto: ADJ / HTV

Danas mnogi poznaju tog mladića koji cijele godine, čim proviri malo sunca, hoda po dalmatinskim krajolicima, koje od pamtivijeka krasi mediteransko raslinje. Za palme se posebno vezao vidjevši koliko ih je nakon jedne zime ostalo obezglavljeno. Od njih bi ostalo samo osušeno mrtvo stablo, kao tužno sjećanje, ali i upozorenje da je riječ o zaraznoj bolesti, koja neće stati sama od sebe.


Doktor za palme

Doktor za palme

Foto: ADJ / HTV

Krivac je za to mala, ali gadna, buba – palmina pipa ili crveni palmin surlaš – koji je stigao u Hrvatsku s uvezenim palminim mladicama. Ta štetočina napada u golemim skupinama jedinki. One se zavlače u najuže proreze palminih odrezanih grana ispod zelene krošnje i to "stablo" izjedaju iznutra. Općinske vlasti mnogih primorskih mjesta gledale su kako im od zelenih riva ostaju samo nizovi crnih trupaca, zvali su stručnjake za hortikulturu, ali oni su samo konstatirali da za to nemaju lijeka i slijegali ramenima.

Doktor za palme

Doktor za palme

Foto: ADJ / HTV

U to se vrijeme Roko bavio plasteničkim štetnicima i palme su bile posve izvan njegova profesionalnog zanimanja. Sve dok nije stradala jedna usamljena, njemu posebno draga, na maloj zelenoj površini kod "Autohrvatske" u Zadru. Počeo se raspitivati i, vidjevši da domaći stručnjaci za to još nisu našli rješenje, krenuo zvati kolege od Amerike, Španjolske, Francuske... No nije bilo dovoljno pronaći sredstva, valjalo ih je prilagoditi mediteranskoj mikroklimi i smisliti način primjene. Koliko je Roko u tome uspio, vidi se po njegovom kalendaru: pun je mjesecima unaprijed. A palme do kojih je stigao i dalje njišu zelene grane.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!