20:36 / 22.03.2022.

Autor: ADJ/D.M.

Mađari idu u svemir

Obuka astronauta

Obuka astronauta

Foto: ADJ / MTVA

HUNOR je kratica za mađarski astronautski program, koji podrazumijeva i obuku za let u svemir. Njegov znanstveno-tehnološki dio koordinira Laboratorij za svemirska istraživanja u sklopu EC (Energy Science Research Center) i u bliskoj je suradnji s Europskom svemirskom agencijom (ESA), čija politika regrutiranja astronauta uključuje dubinske fizičke i psihološke preglede i profesionalne procjene budućih astronauta .


Upravo je gotov proces selekcije u kojemu je od 240 prijavljenih kandidata prvi prag prešlo 86 muškaraca i 16 žena. Oni su već pristupili daljim testovima sposobnosti kako bi nastavili izobrazbu. Taj program, vrijedan gotovo stotinu milijuna dolara, jedan je od vladinih strateških ciljeva za gospodarsku obnovu. Njime se nastoji podržati mađarsku znanost i sveukupan industrijski razvoj zemlje.  

Obuka astronauta

Obuka astronauta

Foto: ADJ / MTVA

Konačan odabir i pridruživanje mađarskog svemirskog istraživača Međunarodnoj svemirskoj postaji, koje uključuje i svemirske letove, očekuje se u prvoj polovici 2024. To bi trebala biti druga osoba iz Mađarske u svemiru. Prvi je bio Bertalan Farkas, astronaut, istraživač i borbeni pilot, koji je svoju zemlju učinio sedmom na popisu onih koje su se otisnule izvan Zemljine orbite.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!