19:53 / 27.03.2022.

Autor: ADJ/D.M.

Preparatorica iz Thannhausena

Sofia Tegel i taksidermija

Sofia Tegel i taksidermija

Foto: ADJ / BR

Jedna mlada Bavarka majstorica je stoljetnoga zanata – taksidermije. Ona, naime, preparira životinje. I što god tko rekao o tome, svoj posao iskreno voli i radi ga vrlo ozbiljno. 

Važno je zaštititi biljke od opasnih životinja, ali je važno i sačuvati neke uginule životinje za potrebe muzeja, škola, lovačkih društava... Sve se jače u cijelome svijetu čuju glasovi protiv ubijanja životinja samo zato da bi njihove glave postale trofeji na nečijem zidu. No lovci imaju tisuću objašnjenja zašto se neke vrste moraju prorjeđivati, dok druge treba njegovati, te na kritike zaštitara životinjskih prava odgovaraju brojkama mladunaca koji su preživjeli zahvaljujući tome što ih oni zimi hrane, a ljeti štite.

Sofia Tegel i taksidermija

Sofia Tegel i taksidermija

Foto: ADJ / BR

Kako god bilo, i bez obzira je li riječ o lokalnim životinjama ili primjercima s egzotičnih lovačkih putovanja, u Njemačkoj vlasnici obrta za taksidermiju imaju pune ruke posla. Bacite li pogled na internetski telefonski imenik, naći ćete ih barem pedesetak, od toga 25 samo u Bavarskoj. Usluge se nude po raznovrsnim kategorijama: sisavci mali i veliki, ptice od planinskih do močvarica, ribe, zmije i gušteri, rijetke životinje... A ima i stručnjaka za abnormalnosti u životinjskom svijetu.

Sofia Tegel i taksidermija

Sofia Tegel i taksidermija

Foto: ADJ / BR

Sofia Tegel sasvim se uklapa u to društvo. "Izgubili smo realan odnos prema prirodi, životu i smrti", kaže. Lovom se bavi od 16. godine, kad je dobila dozvolu za to. I ne vidi zašto bi imala problem s mesom životinje u loncu, koju je sama odstrijelila, ako nema s odreskom iz plastičnog pakiranja kupljenog u supermarketu. Ona radije razgovara o izazovima svojeg zanata i kvalitetama što ih mora imati osoba koja se njime bavi. A tu je na prvom mjestu strpljenje. 

Sofia Tegel i taksidermija

Sofia Tegel i taksidermija

Foto: ADJ / BR

Ističe i staru zabludu da taksidermisti samo pune kožu životinja. Oni zapravo stvaraju realističnu dermoplastiku, spajaju pojedine dijelove tijela žicom, ubacuju staklene oči, često se služe i akrilnim bojama... Ukratko, primjenjuju umjetničke i tehničke vještine, koje se mogu naučiti još samo u jednoj školi u Njemačkoj, a to je Visoka strukovna škola Walter Gropius u Bochumu. Polaznici za tri godine postaju tek asistenti na pripremama, prije no što se idu dalje usavršavati. Tu vježbaju i kako prevladati gađenje, koje se često javlja pri kontaktu s mrtvim organizmima. No, njihova je najveća nagrada kad uspiju uloviti pravi izgled životinje koja će ostati "zarobljena u životu" za potomstvo.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!