20:36 / 22.03.2022.

Autor: ADJ/D.M.

NUK za EU digitalnu knjižnicu

Digitalna Europeana

Digitalna Europeana

Foto: ADJ / TVSLO

Temeljna namjera pokretanja sveeuropskoga knjižničarskog projekta "Europeana" prije nekoliko godina bila je stvaranje široke platforme za pristup digitaliziranoj kulturnoj baštini Europe. U njemu već više godina sudjeluje i Slovenska nacionalna knjižnica (NUK), koja je dosad u zajedničku bazu podataka unijela više od 350 tisuća digitalnih jedinica.


Ova središnja slovenska knjižnična ustanova već gotovo tri desetljeća sudjeluje u različitim domaćim i stranim projektima ovakve vrste. Njezini djelatnici, a pogotovo članovi istraživačke skupine, iza sebe imaju šezdesetak istraživačko-razvojnih projekata u području knjižnične i informacijske znanosti. U posljednjih desetak godina djeluju uglavnom u okrivu europskih projekata sufinanciranja, a najčešća su područja upravo zaštita i trajno očuvanje knjižnične građe u elektroničkom obliku.

Digitalna Europeana

Digitalna Europeana

Foto: ADJ / TVSLO

Među najistaknutijima su, primjerice "Digitalizacija i trajno očuvanje slovenskog emigrantskog tiska u Kanadi", tematska zbirka "Uspon pismenosti u Europi" ili "Razvoj financijske pismenosti kroz narodne knjižnice". Nakon "Europeane", prvo je na redu dovršenje projekta EODOPEN (e-knjige na zahtjev), u kojemu sudjeluje 15 partnera iz 11 zemalja. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!