20:37 / 22.03.2022.

Autor: ADJ/D.M.

Augsburške slike iz čarobne kutije

Peep Box

Peep Box

Foto: ADJ / BR

Englezi je zovu "peep box", a u ostatku Europe je općeprihvaćen talijanski naziv "laterna magica". U svakom slučaju, čarobna kutija s dvama okruglim prorezima, u koje se ubaci glava kako bi se gledalo pokretne svjetlucave svjetove unutra, smatra se jednim od prvih masovnih medija. Ta "povijesna televizija" donosila je vijesti, slike prirodnih katastrofa, ali i vojne motive, prizore iz dalekih gradova te otkrića krajobraza s drugih kontinenata.


Cijelu zbirku takvih kutija, osvijetljenih najprije voštanicama, a potom električnim žaruljama, ima obitelj bavarskoga plemića Joachima od Prittwitza i Gaffrona. One su se sad našle u Grafičkom kabinetu u augsburškoj Maximilianstrasse, pod zajedničkim nazivom: "Objašnjenje svijeta – Slike iz laterne magice". Uz njih je obilje grafika – gotovo dvije tisuće slikovnih prikaza znamenitosti iz cijeloga svijeta.

Peep Box

Peep Box

Foto: ADJ / BR

Tu i suvremenom oku postaje jasno zašto je krajem 19. stoljeća nešto razvijenija "camera oscura", što ju je upotrijebio Filippo Brunnelleschi još u 14. stoljeću, doživjela golem uspjeh. Spojena s raznobojnim lampionima, kakve je masovno počeo proizvoditi Francuz Auguste Lapierre, očarala je i njemačku djecu kad su im počeli dodavati staklene ploče s otisnutim slikama, a najviše ih se pravilo u Nürnbergu i Augsburgu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!