19:42 / 27.03.2022.

Autor: ADJ/D.M.

Osječki spoj prirode i tehnike

Priroda i tehnika

Priroda i tehnika

Foto: ADJ / HTV

Sasvim nam je normalno da imamo tenisice s čičak-vrpcom, da nam noću u vožnji automobilom pomažu "mačje oči" s ruba ceste... U svakodnevnom životu manje razmišljamo o injekciji koja manje boli jer je konstruirana tako da imitira ubod komarca, ili kupnji bešumnog ventilatora, nastalog po uzoru na krila sove. Upravo se takvim stvarima bavi izložba "Priroda i tehnika" u osječkom Muzeju Slavonije.

Organizirana je zahvaljujući suradnji Prirodoslovnoga i Tehničkoga odjela toga muzeja, financirana sredstvima Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske i Osječko-baranjske županije, a nastala je zahvaljujući kreativnoj inicijativi dviju autorica: više kustosice Ksenije Katalinić i muzejske savjetnice Sanje Vidović. Usporedbom prirodoslovne i tehničke građe one su uspjele na inspirativan i zanimljiv način pokazati povezanost tehnike s prirodom od najranije povijesti do današnjih dana.

Priroda i tehnika

Priroda i tehnika

Foto: ADJ / HTV

Posebno su zanimljive popratne radionice za djecu i roditelje, poput one u kojoj su mogli potanko istražiti strukturu lišća, kore stabla, krila sove ili krzna kune i potom je prenijeti na papir slikarskom tehnikom zvanom grataž. A za one koji se odluče za posjet subotom, ulaz je besplatan sve do kraja izložbe u svibnju.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!