19:53 / 27.03.2022.

Autor: ADJ/D.M.

Krojačnica Lister, radna prilika

Krojačnica Lister

Krojačnica Lister

Foto: ADJ / RAI Trst

Bivša psihijatrijska bolnica u Trstu pretvorena je u niz poslovnih prostora. Među njima je i krojačnica "Lister", proizvodna zajednica koja promiče manufakturu, kako bi se ljudi bez prihoda uključili u tržište rada. 

Ime "Lister" anagram je talijanskog govornog izraza koji se koristi za označavanje radne uniforme – terlis. Ono potječe od latinske riječi trificium ili trellis (tri niti), pod kojim se misli na robusno tkanje, zapravo tkaninu od kepera. Slično se koristi i za sveprisutni jeans, moderne traperice, za koje znamo da su najprije nastale kao radne hlače. U Trstu se to ime počelo koristiti od 2006. godine, kad je organiziran prvi tečaj i tako počeo projekt obuke za krojački rad, namijenjen u prvom redu mlađim ljudima iz obitelji slabijeg imovnog stanja, kako bi što prije dobili priliku zarađivati vlastiti novac na pošten način. 

Krojačnica Lister

Krojačnica Lister

Foto: ADJ / RAI Trst

Ta mala krojačka radna zadruga, koju su počeli voditi volonteri, nastala je u tršćanskoj četvrti Valmaura, području u blizini nogometnog stadiona, naselju čelične industrije, gdje je u povijesti bio smješten jedini logor za istrebljenje u Italiji, Risiera di San Saba. Otuda ideja da se za okvir obrazovnog programa uzme uniforma, kao odjevni predmet koji je zajednički svim tim mjestima – od sportskog dresa do vojničke odore ili radničke kute – i kao ironični znak odmaka od masovnoga društva što ga ona simbolizira. 

Krojačnica Lister

Krojačnica Lister

Foto: ADJ / RAI Trst

Kao dodatni sudbinski pečat tu je i činjenica da se prostori zajednice nalaze upravo u zgradi koja je gotovo sto godina bila umobolnica, prije tzv. psihijatrijske revolucije, koju je izveo Tršćanin Franco Basaglia, razvalivši vrata azila i potkopavši tako cijelu tu instituciju. To uvijek iznova podsjeća one koji ovamo dolaze koliko je opasno upasti u anonimnost mase, biti samo jedan nevažan element skupine kojim zapravo upravlja netko drugi. Drugim riječima, najjača je poruka da valja uzeti svoj život u vlastite ruke i njima stvoriti nešto opipljivo. 

Krojačnica Lister

Krojačnica Lister

Foto: ADJ / RAI Trst

Na tome se mjestu danas iz dana u dan odvija bliska suradnja sa socijalnom i zdravstvenom službom grada, predlažu i razvijaju prijedlozi, stvaraju radne prilike za ljude koji su se trenutno našli na dnu društvene ljestvice. Glavna im je djelatnost prikupljanje i recikliranje odbačenih odjevnih predmeta iz tekstila i sličnih materijala, od kojih stvaraju atraktivne modne dodatke. Neke na licu mjesta i prodaju, a s nekima izlaze van prilikom javnih rasprodaja, sajmova, ili ih isporučuju privatnim trgovinama. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!