11:41 / 24.03.2023.

Autor: DM/ADJ

Spoj umjetničke i robotske ruke

"Čopičograf" Dominika Mahniča

"Čopičograf" Dominika Mahniča

Foto: ADJ / TVSLO

Vizualni umjetnik Dominik Mahnič završio je studij slikarstva na ljubljanskoj Akademiji za likovnu umjetnost i dizajn, ali ga posebno intrigira matematika. U posljednje vrijeme eksperimentira s dosezima umjetne inteligencije kao dijela originalnog umjetničkog djela. Pravi je to odabir događaja za Muzej suvremene umjetnosti Metelkova, gdje se njegovi radovi mogu vidjeti do 2. travnja 2023.


Jer, kako kaže njezin direktor Aleš Vaupotič: "Ova izložba je dio djelatnosti Moderne galerije, koja se zove Laboratorij za nove medije. Tu je riječ o jednoj djelatnosti što je kao moderna galerija moramo obavljati, pa stoga moramo pronaći pitanja što ih je moguće obrađivati laboratorijski."

Dominik Mahnič

Dominik Mahnič

Foto: ADJ / TVSLO

Mahnič u svome radu koristi robote i softver. Njegov stroj za materijalizaciju nematerijalnih vizualnih slika, originalno zamišljen 2016. godine i nazvan engleski "brushograf", tj. slovenski "čopičograf", primjer je kontinuiranog razvoja i mijenjanja digitalne platforme. Nastavak je to djelovanja na raznolikom području urbanih intervencija, mehatronike, interaktivnih instalacija i videa. Umjetnik smatra da su za razvoj novih medija ključni stalan razvoj tehničkih pomagala i strojno učenje. U svojem izrazu traži spoj konvencionalne umjetnosti i računalnih rješenja otvorenog koda, te tako dolazi do krajnje inovativnih rezultata. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!