12:41 / 29.03.2023.

Autor: DM/ADJ

"Trachtenpunk"

Punk folk

Punk folk

Foto: ADJ / BR

"Naš je zavičaj šarolik" – u skladu s tim geslom krojačica iz sela Waldstettena kod Günzburga kreira narodne nošnje u punk stilu.

"Tracht" je njemačka riječ koja se uglavnom odnosi na odjeću, ono što se nosi, bilo da je riječ o radnoj odori ili narodnoj nošnji. Dolazi od glagola "tragen", koji može označavati i nošenje tereta, vučenje, ponekad čak batine. Ipak se najčešće koristi za način odijevanja povezan s nekim krajem (Volkstracht). To vrijedi i za tradicionalne švapske "dindrlice", koje su se prometnule u predmete posebnog nadahnuća za lokalnu modnu dizajnericu.

"Trachtenpunk"

"Trachtenpunk"

Foto: ADJ / BR

Sandra-Janine Müller po zanimanju je krojačica i pozamanterka, a po modnom stilu uvjerena pankerica, kao i njezin dečko Markus Frick. U svojoj radionici tako su počeli osmišljavati osebujne kolekcije koje u sebi spajaju švapske narodne nošnje i punk stil. Tako svojim radom grade most između tradicije i modernog načina života. Ističu da posebno polažu na kvalitetu i održivost materijala.

"Trachtenpunk"

"Trachtenpunk"

Foto: ADJ / BR

Prva ideja o tome potječe od Sandre-Janine, koja je od bake naučila šivati i cijeniti starinske krojeve. Tako njezini modeli slijede povijesne predloške i tehnike izrade, a dodaje im po želji svakojake, katkad i luckaste, novotarije: metalne i plastične ukrase, uzorke iz svijeta glazbe, stripa, filma, ili jednostavno iz vlastite mašte. Tako od staroga nastaje nešto posve novo i suvremeno, ali s korijenima – od prsluka i pregača u lokalnom duhu do nakita izrađenog od obrubljenih gumba, muških kapa za izlazak, ili ženskih kruna za svečane prigode.

"Trachtenpunk"

"Trachtenpunk"

Foto: ADJ / BR

Uživa se igrati s bojama, oblicima, uzorcima i materijalima, uvijek se oslanjajući na simboličku funkciju odjeće. Jer smatra da je čovjek oduvijek komunicirao i izražavao svoj životni stav onim što nosi. U njezinom slučaju, "Trachtenpunk" predstavlja i opredjeljenje – za raznoliko, otvoreno, šareno društvo i domovinu u kojoj ima mjesta za cijeli svijet. Ukratko: povratak korijenima, ali ukorak s vremenom.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!