14:38 / 28.03.2023.

Autor: DM/ADJ

Trst obnavlja podzemni vodovod

Ulaz u Terezijanski vodovod

Ulaz u Terezijanski vodovod

Foto: ADJ / RAI Trst

Tuneli tršćanskoga vodovoda iz doba carice Marije Terezije odavno su poznati i još su prohodni, ali djelomice poplavljeni. Zato gradska uprava organizira njihovu sveobuhvatnu revitalizaciju.

U 18. je stoljeću Trst bio mjesto od nekoliko tisuća stanovnika, no uslijedila je velika društveno-ekonomska ekspanzija zbog koje je postao glavna luka Habsburške Monarhije. Postao je veliki grad, koji treba mnoštvo usluga. Među njima je i bila opskrba vodom. Taj je resurs neophodan za život, no i jednako nedostatan na kraškom terenu poput onoga na kojemu leži Trst. Carica Marija Terezija je stoga naredila da se izgradi vodovod koji se od 1749. godine sukcesivno dovršavao, a cijeli je grad opskrbljivao vodom otprilike do Prvoga svjetskoga rata.

Terezijanski vodovod u Trstu

Terezijanski vodovod u Trstu

Foto: ADJ / RAI Trst

Tuneli Terezijanskoga vodovoda bili su dobro održavani u posljednjih dvjesto godina, ali se sad u 21. stoljeću ipak teško nose s izazovima vremena. Urbana sekcija Jadranske udruge speleologa iz Trsta naporno radi na stručnom obnavljanju ovog vrijednog dijela tršćanske povijesti. Njezini članovi očistili su i osposobili većinu stare vodovodne infrastrukture, koja je, zahvaljujući svojim posebnim građevinskim značajkama, važna za prikupljanje i prijenos vode u cijeloj pokrajini Furlaniji-Julijskoj krajini.

Terezijanski vodovod u Trstu

Terezijanski vodovod u Trstu

Foto: ADJ / RAI Trst

Naime, dok su drugi pokrajinski akvadukti, građeni prije početka 19. stoljeća, već poprilično uništeni i njihovo otkopavanje ovisi poglavito o arheolozima, ovaj se može ponovno osposobiti gotovo u cijelosti, kako su procijenili stručnjaci navikli raditi u podzemnim sredinama. Rezultat njihovih istraživanja je dokumentacija, koja je obuhvatila topografski razvoj u dužini od gotovo dva kilometra. Dio je to cjelovitoga studijskog projekta pod naslovom "Karta starotalijanskih vodovoda". 

Terezijanski vodovod u Trstu

Terezijanski vodovod u Trstu

Foto: ADJ / RAI Trst

Speleolozi su spremni provjeriti postoje li još uvijek skrivena znatnija proširenja zatrpanih dijelova vodonosnih tunela, te ih prirediti za tehnička riješenja koja bi omogućila dalju uporabu, ili barem za minuciozna arheološka iskapanja koja bi dala nova tumačenja razvoju pojedinih dijelova grada. U međuvremenu, pojavljuju se različite ideje o budućnosti terezijanskoga vodovoda – jedna je od njih i stvaranje podzemnih turističkih ruta koje bi pričale priču o Trstu kroz potragu za vodom.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!