11:34 / 24.03.2023.

Autor: DM/ADJ

Gašenje njemačkih nuklearki

Nuklearka Isar II

Nuklearka Isar II

Foto: ADJ / BR

Ovoga proljeća Njemačka se zauvijek rastaje od nuklearne energije. Posljednje tri nuklearne elektrane isključit će se 15. travnja. Ono što mnogi smatraju već odavno potrebnim i što očekuju s radošću i olakšanjem, za zaposlenike nuklearne elektrane Isar II težak je korak. 


Gašenje nuklearki

Gašenje nuklearki

Foto: ADJ / BR

Brinu se što će biti s njima, gdje će naći nova radna mjesta. Uz to je golemi dimnjak, iz kojega se danonoćno diže vodena para već tri desetljeća, postao i važan dio industrijske baštine njihova zavičaja. "Čudan je to osjećaj", priznaje industrijski mehaničar Stefan Zöttl, "pogotovo jer je elektrana u vrhunskom stanju. Redovito se modernizira i održava."


Glavni električar Franz Jaeger cijeli je radni vijek posvetio sigurnosti elektrane. "A sad je sâm moram uništiti, i to ne zato što se pokvarila, nego zato što je netko tako odlučio. Osobito zato što se to događa samo u Njemačkoj", kaže on.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!