11:38 / 24.03.2023.

Autor: DM/ADJ

Afrički portreti u Trstu

Izložba, Magazzino delle idee

Izložba, Magazzino delle idee

Foto: ADJ / RAI, Trst

Magazzino delle Idee (Skladište ideja), galerija je smještena u Vili Manin, dijela zaštićene arhitektonske baštine na kraju tršćanske luke Punto Franco Vecchio. Dio je to niza starih robnih magazina i carinskih postaja, povezanih željeznicom, što su početkom 20. stoljeća javnim intervencijama pretvoreni u izložbene prostore. Do danas je to mjesto za iznimne likovne događaje.  


Tako je i ove godine, kad se od 18. veljače do 11. lipnja ondje održava izložba nazvana "Afrički portreti". Riječ je o više od sto radova trojice najpoznatijih afričkih fotografa, nakon što su se predstavili u najvećim svjetskim muzejima. Seydou Keïta, Malick Sidibé i Samuel Fosso proslavili su se 1997., kad su bili pozvani da naprave portrete članova uprave pariške robne kuće Tati emporiums povodom pedesete godišnjice osnutka.

izložba "Afrički portreti"

izložba "Afrički portreti"

Foto: ADJ / RAI Trst

25 godina kasnije, ponovo su se okupili u Trstu, gdje svaki predstavlja izbor svoih radova koje smatra važnima. Unutar zajedničkog izložbenog prostora ističu se stilske razlike i pristupi fotografskom mediju: klasični crnobijeli portreti Keïte i Sidibéa stvaraju zanimljiv kontrast prema Fossovim autoportretima i šarenim portretima, među kojima su i oni iz serije rađene za Tati.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!