11:31 / 24.03.2023.

Autor: DM/ADJ

Najbolji mađarski kaskader

Kaskader Tamás Tápai

Kaskader Tamás Tápai

Foto: ADJ / MTVA

Tamás Tápai je strastveni motorist. Na europskim i svjetskim prvenstvima u svom sportu postigao je izvrsne rezultate. Danas je on jedan od najpoznatijih kaskadera srednje Europe.

Neki ga smatraju upravo najboljim od svih kaskadera koji trenutačno rade na mađarskom filmskom tržištu. Tome svakako pridonosi činjenica da je bio dubler holivudskoj zvijezdi Nicholasu Cageu u filmu "Ghost Rider 2: duh osvete", u kojem on juri na dva kotača ruralnom Rumunjskom kao stripovski antijunak Johnny Blaze, što ga je lansirala američka izdavačka kuća Marvel Comics. 

Kaskader Tamás Tápai

Kaskader Tamás Tápai

Foto: ADJ / MTVA

Nastavak je dobio lošije kritike od prvog dijela priče, ali je utržio više 132 miijuna dolara, što je veliki uspjeh kad se usporedi s ukupnim produkcijskim budžetom, koji se procjenjuje na 57–75 milijuna. Mali dio toga kolača pripao je i Tamásu, u filmskim krugovima poznatom pod nadimkom Tomi. No njegov je dobitak znatno veći: stekao je svjetsku slavu.

Nicholas Cage na snimanju

Nicholas Cage na snimanju

Foto: ADJ / MTVA

Tomu je pridonijela i situacija koja se sve manje viđa u suvremenoj filmskoj industriji: umjesto da se naizgled nemoguća scena doradi računalnim videom, ovaj je kaskader prije pada klape iznenada objavio: "Gospodo, razradio sam trik u pauzi, zaboravimo 3D!" I taj dio scenarija je promijenjen na licu mjesta. Mladić iz Kisteleka u županiji Csongrád, kojeg su tvorci filma pronašli na internetu, brzo je uvjerio ekipu u svoje akrobatske sposobnosti.

Tamás Tápai, najbolji mađarski kaskader

Tamás Tápai, najbolji mađarski kaskader

Foto: ADJ / MTV

Motomehaničar, koji prepravlja vozila kako bi bila što brža, a inače za život zarađuje ponajviše motociklističkim predstavama, sudjelovao je u ukupno trinaest dana snimanja i u filmu ga se vidi u nekih petnaestak sekundi. Poslije je pričao kako je Cage bio posve jednostavan i pozvao ga u svoju prikolicu, gdje ga je upoznao sa suprugom i djetetom, te od srca pohvalio njegove vještine – a on mu je na kraju zahvalio na suradnji bocom kvalitetnog Tokaja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!