13:14 / 29.03.2023.

Autor: DM/ADJ

Mađari vole strukovno obrazovanje

Traže se proizvodna zanimanja

Traže se proizvodna zanimanja

Foto: ADJ / MTVA

Posljednjih godina događa se sustavna transformacija strukovnog obrazovanja u Mađarskoj. Cilj je osposobljavanje za širok spektar stručnih temeljnih znanja i vještina koji očekuju poslodavci u različitim sektorima gospodarstva. U obzir se također uzimaju prethodno studiranje, stečeno znanje i praksa, što može skratiti vrijeme obuke.

Budući mađarski majstori

Budući mađarski majstori

Foto: ADJ / MTVA

Prema Upisniku zanimanja, stjecanje prvih dvaju zvanja je besplatno do polaganja prvog stručnog ispita, a oni koji žele steći i drugo zvanje imaju pravo na tri akademske godine u državnoj ustanovi za stručno osposobljavanje, ili kod privatnika s ugovorom o državnoj suradnji.


Dosadašnje iskustvo pokazuje da se zbog ovakvog sustava većina ljudi opredjeljuje za petogodišnju višu tehničku školu, koja im daje srednju stručnu spremu i zvanje. Prošle je godine studij u strukovnom obrazovanju započelo gotovo 59 tisuća studenata.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!