15:43 / 28.03.2023.

Autor: DM/ADJ

Opatijski dani kamelija

Opatijske kamelije

Opatijske kamelije

Foto: ADJ / HTV

Kamelija je simbol Opatije. Taj delikatni cvijet donijela je onamo jedna ljubavna priča, a danas ga se susreće na svakom koraku.

Kad se spomene "najturističkiji" grad Kvarnera, tu je uvijek negdje i kamelija. Priča o njezinoj prvoj sadnici ide nekoliko stoljeća unatrag, kad je posađena u vrtu legendarne Ville Angioline, danas najpoznatije upravo po parku kamelija. Postoji čak i kolač od kamelije, koji se može kušati u samome gradu, te čaj od njezinih listova, dostupan na seoskom imanju u obližnjem Veprincu.

Camellia japonica

Camellia japonica

Foto: ADJ / HTV

Prvi dio, pak, ukazuje na Georga Kamela (1661. – 1706.), svećenika i ljekarnika iz Moravske, koji je bio misionar na Filipinima, i čije je ime odabrao Carl Linnaeus 1753. kako bi odao počast njegovom doprinosu botanici. Zanimljivo je i to da su se sve kamelije smatrale ponajprije čajevkama sve do godine 1818., kad ih je je Robert Sweet preimenovao, prepoznajući četiri varijante te biljke, među kojima se izdvaja Camellia japonica, prepoznatljiva po nježnim laticama oko velikog žutog tučka. 

Kamelija, simbol ljubavi

Kamelija, simbol ljubavi

Foto: ADJ / HTV

Sad se kamelije nalaze u najširem rasponu boja i oblika. Vjerojatno je najpopularnija ona prozračna bijela s mnogo latica, što ju je proslavio francuski pisac Alexandre Dumas sin potkraj 19. stoljeća svojom dramom "Dama s kamelijama" o fatalnoj pariškoj kurtizani Marguerite Gautier, koja će pod imenom Violetta Valéry postati glavna junakinja Verdijeve opere "Traviata". 

Torta kamelija

Torta kamelija

Foto: ADJ / HTV

U svakom slučaju, svakoga se travnja u Opatiji organizira sedmodnevni Festival kamelija. Za to je zaslužna lokalna udruga, članica međunarodnog društva ljubitelja kamelija (International Camellia Society), osnovana 2008., koja promovira taj rascvjetani simbol ljubavi raznim događanjima – predavanjima, radionicama, sadnjom darovanog cvijeća, otvorenjima izložbi. Ove se godine priprema njegovo petnaesto izdanje i to je nova prilika da se nježna botanička ljepotica stavi u središte pozornosti. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!