16:55 / 25.06.2023.

Autor: DM/ADJ

Utrka na mađarski toranj

Utrka na toranj MOL

Utrka na toranj MOL

Foto: ADJ / MTVA

Urbane sredine već su odavno nadahnuće za posve nove sportske discipline. Recimo, kao zabava okretne mladeži se već odavno udomaćio "parcour" – trčanje uz akrobacije po svim gradskim površinama, pa i krovovima zgrada. Sve je popularniji "tower running" – utrka po stepenicama visokih struktura, napravljenih ljudskom rukom. To u pravilu znači trčanje po unutrašnjim stubištima nebodera, na čijem je vrhu lijepa terasa ili kakav drugi atraktivan sadržaj.


Upravna zgrada mađarske nacionalne naftne kompanije MOL ima i stakleno dizalo koje vodi od centra za posjetitelje u prizemlju do vidikovca iznad 28. kata, otvorenog u travnju ove godine. Obilježili su to utrkom po stepenicama. Bio je to pun pogodak, prijavilo se više od stotinu natjecatelja.

Utrka na toranj MOL

Utrka na toranj MOL

Foto: ADJ / MTVA

Postoji i svjetska organizacija za trčanje na tornjevima, jedino međunarodno upravno tijelo za ovu vrstu trkačke discipline, s devet nacionalnih udruga. Na mrežnim stranicama TWA može se vidjeti raspored budućih utrka diljem svijeta, a održavaju se regionalna i svjetska prvenstva. Tu se dade provjeriti i svjetski poredak prvaka u tome sportu: Poljaci, Nijemci, Amerikanci, te naši najbliži susjedi Austrijanci, pa i Talijani. Mađara još nema na tome popisu, no interes koji su pokazali na ovoj utrci svjedoči da se to može uskoro promijeniti.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!