16:08 / 25.06.2023.

Autor: DM/ADJ

Pivovara na alpskom pašnjaku

Svježe pivo u planinarskom domu

Svježe pivo u planinarskom domu

Foto: ADJ / BR

U Bavarskoj još ima više od šest stotina pivovara. Većina ih je u Gornjoj Franačkoj. No možete li zamisliti i jednu usred pašnjaka pod samim planinskim vrhom? Da, postoji i takva.

Rijeka Lech, desna pritoka Dunava, izvire u Donjoj Austriji i teče kroz Tirol i južnu Bavarsku. Tu dotiče i Obersdorf, poznato skijaško i planinarsko središte u pokrajini Allgäu. Najjužnije je to naselje u Njemačkoj i ujedno jedan od njezinih najviših gradova. Nad njim se uzdižu alpski lanci, koji svojim snježnim kapicama ljeti stvaraju slikovit kontrast u odnosu na zelene padine. Na jednoj od njih smjestio se planinarski dom "Enzianhütte". 

"Enzianhütte"

"Enzianhütte"

Foto: ADJ / BR

S njegove prostrane terase, za koju je izmjereno da je izgrađena na nadmorskoj visini od 1800 metara pod 2455 metara visokim vrhom Linkerskopfom, pruža se veličanstven pogled na sve strane, dok svježi povjetarac rashlađuje zrak i tijekom najtoplijih ljetnih dana. Nedaleko od nje je alpinistička staza Mindelheim sa željeznim šipkama za penjanje, što su zimi potpuno zametene snijegom. 

"Enzianhütte"

"Enzianhütte"

Foto: ADJ / BR

Tu mladi Daniel Schwegler, unuk i sin prijašnjih domara, nastavlja obiteljsku tradiciju. Sada ona, uz besprijekorno održavanja soba, kuhinje i pripravu jela za goste, podrazumijeva i proizvodnju domaćeg piva. Jer u podrumu zgrade napravio je – pravu pivovaru. Sirovine za nju stižu malom žičarom iz podnožja padine, voda je čista izvorska, a temperatura za zrenje pića idealna cijele godine. Domaća jela pripravljaju se po Danielovim uputama. A kad se ona zaliju čašom pravog piva, što ga je on sam napravio, užitak je potpun.

Daniel Schwegler

Daniel Schwegler

Foto: ADJ / BR

U multifunkcionalnom dnevnom boravku oko stola se posve ugodno može smjestiti 40 ljudi. Često je to mjesto obiteljskih ili poslovnih proslava, seminara, pa i prigodnih konferencija. Pri ruci je i najviši wellnes centar u Bavarskoj, te posebna soba za odmor na ležajevima od sijena. Nije ni čudo da su vikendima pune sve sobe, u kojima je ukupno tridesetak kreveta. Inače, "Enzianhütte" prima goste samo od svibnja do listopada. Ove godine je proljeće bilo kišovito i nešto hladnije, pa je otvoren 2. lipnja, a prema planu se zatvara 7. listopada.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!